Sve dalje

Profesor na Odjeljenju za političke nauke na Univerzitetu u Prištini Jehona Lushaku–Sadriu kaže da se "Kosovo udaljava od procesa liberalizacije viznog režima, nakon nevoljnosti nekih zemalja, koje su priznale nezavisnost Kosova, po ovom pitanju, a koje kao glavni razlog za ovaj stav navode odsustvo borbe protiv korupcije na visokom nivou, prenosi Reporteri.

"Glavni problem leži u ispunjavanju kriterijuma koji su formalno ispunjeni. Ali, određene države vjerovatno imaju tačnije i detaljnije informacije o ispunjavanju ovih kriterijuma. Pored toga, mislim da ovo ima pomalo političku konotaciju i vjerovatno se vidi da je povezano sa drugim integracionim procesima i dijalogom sa Srbijom“, smatra Lushaku.

Zamjenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi rekao je da liberalizaciju viznog režima za Kosovo ne ometaju zemlje Evropske unije koje nisu priznalo Kosovo, već države koje su priznale nezavisnost Kosova, jer nisu zadovoljne borbom protiv kriminala i korupcije.

Bislimi je za Radio Slobodnu Evropu dodao da primjedbe na odobravanje vizne liberalizacije za Kosovo imaju Francuska i Holandija.

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je u kontaktu sa njima, kako bi ih ubjedilo da je Kosovo ispunilo svoje obaveze. Nezvanično je rečeno da i Belgija ima takvu zabrinutost, iako je belgijski premijer zvanično izjavio da će podržati Kosovo u liberalizaciji viza“, dodao je on.

Lushaku: Proces ulazi u kritičnu fazu


"Sve dok se proces liberalizacije odlaže i ne stavlja na dnevni red Savjeta ministara, ovaj proces ulazi u kritičnu fazu odlaganja na neodređeno vrijeme“, rekla je Lushaku-Sadriu.

Ona je dodala da Kosovo treba da bude posvećeno tako da ovaj proces ne bude povezan sa dijalogom Kosovo i Srbija.

"Ovo je jedna od šargarepa koju Evropska unija može politički koristiti za uslovljavanje Kosova u drugim fazama“, rekla je ona.

Kosovo je i dalje jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema liberalizaciju viznog režima sa EU, uprkos ispunjavanju kriterijuma postavljenih u evropskom bloku.

Savjet Evropske unije rekao je da se većina država članica slaže sa ocijenom Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve kriterijume.

Što se tiče procesa liberalizacije viznog režima, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je u pismu upućenom predsjednici Kosova Vjosi Osmani u kojem joj je čestitala na imenovanju, rekla da će se zalagati za pozitivnu odluku EU o liberalizaciji viza za Kosovo.

Građani skeptični 


Građani anketirani u Prištini skeptični su prema mogućnosti liberalizacije viznog režima.

Naser Plana, ekonomista po struci, spominje neke od razloga koji su, prema njegovim rečima, ometali ovaj proces. To su, kako kaže, politička situacija sa Srbijom i neispunjavanje kriterijuma koje zahteva Evropska komisija, poput borbe protiv kriminala i korupcije.

"Kosovo nije u potpunosti ispunilo taj kriterijum, kao ključni element za nas.Tada, kada se ispuni ovaj kriterijum, ne trebaju nam mnogo vize, jer ćemo imati Kosovo bolje nego svuda“, rekao je on.

Ali Altin Azizi, diplomac Odeljenja za političke nauke na Univerzitetu u Prištini, smatra da bez okončanja procesa dijaloga između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, neće biti liberalizacije viznog režima.

„Onda je to povezano sa pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo. Obično svaka zemlja u EU mora da prođe proces liberalizacije viznog režima za novu državu u skupštini“, rekao je on.

Blerina Selimi, studentkinja privatnog koledža, skeptična je prema očekivanjima da će se građani Kosova uskoro moći slobodno kretati šengenskim prostorom.

Ona kaže da ni nova vlada Kosova ne pokazuje posvećenost po ovom pitanju.

"Mnogo godina se pominje da je ovaj proces u realizaciji, ali se to još nije dogodio. Tako da se više ne nadam. Mladi ljudi koji su želeli da studiraju u zemljama EU su zbog ovoga mnogo izgubili“, rekla je ona.