Odbijeni zahtjevi odbrane

Specijalni departman Apelacionog suda u Prištini, juče je advokatima odbrane, koji zastupaju šestoro Srba u predmetu za ubistvo Olivera Ivanovića, lidera GI Sloboda, demokratija, pravda dostavio pisano rješenje kojim se potvrđuje treća optužnica Specijalnog tužilaštva Кosova, a samim tim odbijeni su zahtjevi odbrane za odbacivanje optužnice.

Pisano rešenje odbrani je predato skoro tri nedelje pošto se prethodno pojavilo u albanskim medijima u Prištini, što su zastupnici optuženih ocenili kao "flagrantno kršenje zakona", navodi beogradska Politika.

Jovana Filipović, branilac Silvane Arsović,  izjavila je za "Politiku" da obrazlažući rešenje Apelacioni sud nije cenio ponaosob svaku primedbu odbrane na loše vođenje postupka, zloupotrebu prava od strane tužilaštva, povredu materijalnih prava… Takođe, advokatica naglašava da sud nije cenio ni prigovor na dokaze koje su istakli u žalbi za svaku činjenicu ponaosob, već je samo paušalno naveo da na osnovu radnje opisane u optužnici postoje elementi krivičnog dela.

"Ovakva konstatacija Apelacionog suda ne predstavlja ništa drugo do dovođenje javnosti u zabludu. Nesporno je da je došlo do izvršenja krivičnog dela i istu činjenicu niko nije negirao. Međutim, sud je morao da u celosti preispita sve dokaze, a naročito one koji su osporeni u prigovoru i da zatim da obrazloženje na osnovu čega je prihvatio iste dokaze. Apelacioni sud se ni u jednom trenutku nije upustio u suštinsko razmatranje podnetih žalbi, već se i ovoga puta bazirao na prepisivanje navoda iz rešenja i žalbi bez obrazlaganja odluke u dispozitivu rešenja”, kaže Jovana Filipović i tvrdi da je Apelacioni sud zloupotrebio pravo u ovom postupku.

Specijalno tužilaštvo Кosova optužilo je za ubistvo Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Radeta Basaru (sva trojica se od 2018. odnosno 2019. godine nalaze u zatvoru) kao i Žarka Jovanovića, Dragišu Markovića i Silvanu Arsović, koji se brane sa slobode i dužni su da se jednom sedmično javljaju najbližoj policijskoj stanici. Šestoro optuženih su iz Severne Mitrovice.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija stranke u skoro samom centru Sjeverne Mitrovice, a u njega je s leđa ispaljeno šest metaka iz vozila u pokretu.