Bivši pripadnik OVK

Američko-albanski analitičar i bivši pripadnik OVK Ukë Lushi rekao je da je intervju ministarke spoljnih poslova Donikr Gërvalle-Schwarz za švajcarske medije, o kojem se govori o zločinima OVK nakon ratnih sukoba 1999. godine, „loš članak za Kosovo i Albance“, ističući da „inkriminišući i opšti citat o OVK ne pripada ministarki, ali može biti uzet kao njena parafraza“, prenosi Gazeta express.

On kaže da se Gërvalla-Schwarz nije ogradila od konstatacije švicarskog novinara da su posleratna ubistva počinili uglavnom pripadnici OVK.

„ Gërvallw-Schwarz nigdje, ni pismeno ni u svom objašnjenju na Facebooku, ne reaguje na tako neoprostivu predrasudu. Ali, isti novinar izražava sumnju da su jugoslovenske tajne službe ubile Gërvallinog oca Jusufa Gërvalu, našta ona kaže – možda. Kako je moguće da za poslijeratna ubistva vjerovatno postoji apsolutna sigurnost da ih je počinila OVK, dok za ubistvo Jusufa Gërvalle postoje sumnje da ih nije počinila Jugoslavija“, rekao je Lushi.

On je rekao da je bio borac u redovima OVK, i da tokom rata nisu imali dovoljno hljeba i municije.

„Bio sam vojnik OVK, gospođo Gërvalla-Schwarz. Nismo imali ni dovoljno hljeba i municije. Borili smo se dušom i zato zamislite da li takva vojska ima vremena i energije da sistematski planira ili izvršava ubistva Srba, Roma ili političkih protivnika. OVK kao pobunjenička grupa nije bila u stanju da kontroliše sve i svaku osobu, niti srpske snage koje su možda ubile Albance da bi uvele međualbanski sukob. Ne kažem da smo bili anđeli, već da nas je bilo vrlo malo i da smo imali dušu u zubima od borbi sa srpsko-jugoslovenskom vojskom 2.000 puta jačom od nas. Golijat i zločinci bili su srpsko-jugosloveni, oni koji su mi ubili oca“, zaključio je Lushi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express