Poslanik Samoopredjeljenja

Poslanik Samoopredjeljenja (VV) Alban Hyseni reagovao je na izjavu predsjednika Srpske liste Gorana Rakića koji je premijera Albina Kurtija nazvao licemernim, jer ne želi dijalog i normalizaciju odnosa sa Srbijom, prenosi Reporteri.

Hyseni je istakao da Srpska lista nije dio vladajuće koalicije, već da se u vladi nalazi zbog ustavnih obaveza, dodajući da je Samoopredjeljenje vjerovatno jedini politički entitet koji tvrdi da ima dobre odnose sa srpskom zajednicom na Kosovu.

„Samoopredjeljenje sa premijerom Kurtijem je možda jedini politički entitet koji želi i ima dobre odnose sa Srbima i srpskom zajednicom na Kosovu, ali je jedan od subjekata i jedan od lidera koja nema dobre odnose o Srpskom listom kao političkim subjektom“, rekao je Hyseni.

On je ponovio da je Srpska lista dio vlade samo u „smislu prenošenja položaja u ministarstvima zbog ustavne obaveze koju imamo i koju bismo trebali imati“.

„Ona nije partner naše vlade u smislu da smo se s njim dogovorili, a to se vidi i po sadržaju ove rasprave, jer Goran Rakić želi da primjeni jednoetničko udruženje, koje privileguje samo jednu zajednicu u našoj zemlji i državi", rekao je Hyseni.

Rakićeva reakcija je uslijedila nakon izjave premijera Albina Kurtija da na Kosovu ne može postojati jednonacionalno udruženje, misleći na Zajednicu srpskih opština.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri