Vrši se opasan prevoz

Četiri srpska voza još uvijek saobraćaju ilegalno na teritoriji Kosova, kazao je juče Shkumbin Hyseni, član kosovskog Regulatornog organa za železnicu (RTŽ) na sastanku na kojem se razmatrao izvještaj ovog tijela za 2020. godinu, prenijela je Koha. Sa druge strane, kako su potvrdili iz železničke stanice u Kraljevu za KoSSev, vozovi železnica Srbije još od početka pandemije nisu otišli dalje od Rudnice.

"Još uvijek četiri srpska voza saobraćaju ilegalno, uprkos činjenici da smo to na svakom sastanku pominjali kao problem i tražili odluku šefova država. Između ostalog, tamo se vrši opasan prevoz, dok kod nas nije prošao nijedan postupak, oni ne ispunjavaju nijedan kriterijum za cirkulaciju“, kazao je Hyseni, prenosi prištinska Koha.

Na ovom sastanku odbora poslanik, Ekrem Mustafa, upitao je šta su uradili povodom toga, s obzirom na to da je, kako je rekao, prevoznicima potrebna licenca Regulatornog tijela za železnicu.

"Mi smo liberalizovali tržište pravnim aktima i dozvolili smo ovu mogućnost. Stalno smo slali pisma da zaustavimo rad bilo koje vrste vozova, da zaustavimo ilegalne vozove. Svaka kompanija koja misli da joj je u interesu da bude dio kosovskog tržišta, može da se prijavi RTŽ“, odgovorio mu je Hyseni.

On ponavlja da je Regulatorno tijelo nadležno za izdavanje dozvola nakon upućenog zahtjeva, ali i kaže da su apelovali na prethodne vlasti da se riješi ovaj problem.

"Naša odgovornost bila je da donesemo odluku i razgovarali smo sa premijerom u to vrijeme 2017. godine, sa resornim ministrima i ministrom za infrastrukturu. Vlasti su donijele odluku za zaustavljanje jednog od vozova, ali, nažalost ista odluka nije primjenjena za ostale vozove“, kazao je.

Poručuje da bi nadležni organi trebalo da reaguju kako bi se zaustavilo kretanje vozova, a da za tako nešto nije nadležno RTŽ.

"Vjerujemo da organi reda mogu to da učine, ali kao institucija, mi nismo u mogućnosti da djelujemo, to su naše nadležnosti. Organi reda bi trebalo da obezbjede inspekciju i da zaustave ulazak ovih vozova na granici koji dolaze iz Kraljeva i vraćaju se u Kraljevo“, zaključio je, prenosi Koha.

Za razliku od navoda Hysenija, kako je potvrđeno za KoSSev iz željezničke stanice u Kraljevu, vozovi iz ovog grada ne ulaze na teritoriji Kosova još od nastanka pandemije koronavirusa.

Riječ je o vozovima koji su kretali iz Kraljeva u dva termina – 6.50 i 14.50, a završna odrednica im je bila Sjeverna Mitrovica.

Kako je potvrđeno za KoSSev, ovaj voz sada saobraća samo do Rudnice, koja se nalazi u blizini prelaza Jarinja.