Makrofinansijska pomoć

Evropska komisija je u ime EU danas dodjelila 50 miliona eura za Kosovo u okviru paketa makrofinansijske pomoći za borbu protiv posljedica pandemije kovid-19, saopštila je Kancelarija EU na Kosovu, prenosi RTK2.

Osim Kosovu, u sklopu ovog paketa vrijednog tri milijarde eura koji je dogovoren u maju 2020., a kojim je planirano da se pomogne deset partnera, svoj dio su dobili i Tunis – 300 miliona eura, Crna Gora – 30 miliona eura i Sjeverna Makedonija – 80 miliona eura.

Kada je u pitanju Kosovo, kako je saopšteno, ovo je druga i posljednja isplata iz ovog programa, a dio za Kosovo ukupno je iznosio 100 miliona eura.

"Kosovo je ispunilo uslove dogovorene sa EU za puštanje druge isplate u iznosu od 50 miliona eura u okviru programa“, navodi se u saopštenju.

Uslovi su uključivali važne mjere u oblastima upravljanja javnim finansijama, finansijsku stabilnost, jačanje upravljanja i borbe protiv korupcije, poboljšanja u poslovnom okruženju i socijalnoj zaštiti.

"Današnji dan označava još jedan konkretan korak napred u borbi protiv pada pandemije kovid-19 uspješnim završetkom makrofinansijske pomoći Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, kao i prvom isplatom za Tunis. EU ostaje posvećena više nego ikad da podrži svoje susjede u ovim teškim vremenima“, kazao je komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.