Koordinacija dobrodošla

Euro-američki motori rade zajedničkim naporima da dovedu Kosovo i Srbiju do konačnog i sveobuhvatnog sporazuma. Uz zahtjev da strane pokažu posvećenost dijalogu čije se nastavak očekuje uskoro, zamjenik pomoćnika američkog sekretara Mathew Palmer i izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak započeli su zvaničnu posjetu Kosovu, sa porukom da Sjedinjene Američke države i Evropska unija žele pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji će im otvoriti put ka evropskim integracijama, piše Koha.

Palmer i Lajčak su se odvojeno sastali sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Kosova Albinom Kurtijem. Prvog dana posjete nije bilo izjava za medije.

Iz Predsjedništva je saopšteno da se na sastanku razgovoralo o upravljanju pandemijom, sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava i ekonomskom razvoju.

Kada je u pitanju dijalog, predsjedništvo je ponovilo stav da Kosovo očekuje da se proces dijaloga završi uzajamnim priznajem Kosova i Srbije.

Osmani je ponovila je stav da je za Kosovo od suštinske važnosti u dijalogu da se u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, unutrašnje ustavno i državno uređenje, ističući da su nestala lica tokom sukoba na Kosovu prioritet.

"Očekujemo da će se proces završiti uzajamnim priznavanjem, poštujući te principe i da sporazum bude u potpunosti sprovodiv", rekla je Osmani.

Koordinacija SAD-EU je dobrodošla

Palmer i Lajčak su, kako je navedeno u saopštenju iz Predsjedništva, ponovili punu podršku procesu dijaloga i njegovom zaključenju konačnim sporazumom između Kosova i Srbije.

Kurti je ocjenio da je saradnja i koordinacija između Evropske unije i SAD veoma važna, neophodna, dobrodošla i u pravom trenutku, uoči, kako je rekao „novog procesa dijaloga između Kosova i Srbije“.

„Premijer Kurti smatrao je važnim sastanak i vrijeme kada se dešava, uoči sastanka u Briselu, najavljenog za sredinu juna, nakon sastanaka sa liderima opozicije i prije rasprave u Skupštini o prošlom procesu dijaloga, sporazumima postignutim u Briselu i stepenom njihove primjene“, navodi se u saopštenju iz premijerovog kabineta.

Palmer je prvi dan posjete započeo susretom sa američkim ambasadorom u Prištini Phillipom Kosnettom.

Kosnett je na Twitteru objavio da je Palmer došao na Kosovo da razgovara o izazovima, mogućnostima i gorućim pitanjima sa kojima se Kosovo suočava.

Opozicija pojašnjava dijalog, Srpska lista zahtjeva ZSO

Palmer se takođe sastao sa liderima dvije glavne opozicione stranke. Demokratska stranka Kosova je pojasnila svoj stav i ulogu u dijalogu i zahtjevala veću ulogu SAD u dijalogu.

„Predsjednik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj razjasnio je stav PDK o političkim zbivanjima i zatražio veću i direktniju ulogu Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu kao strateškog partnera Kosova“, navodi se u saopštenju iz te partije.

Predsjednik LDK Lumir Abdixhiku zahvalio je Palmeru na kontinuiranoj podršci u procesu konsolidacije Kosova.

„Sjedinjene Američke Države su najjači partner u svim procesima konsolidacije i razvoja naše države“, naglasio je Abdixhiku, koji je takođe upoznao Plemra sa trenutnom političkom situacijom na Kosovu i stavovima LDK o procesu dijaloga.

Palmer je zahvalio Abdixhikuu na konstruktivnosti koju je LDK pokazao u formiranju kosovskih institucija.

Palmer se takođe sastao sa predstavnicima Srpske liste koji su bili konkretniji u pogledu dijaloga i još jednom ponovili zahtjev za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

„Na sastanku je razgovarano o političkoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, SPC, ali i bezbjednosnoj situaciji. Posebno je istaknuta potreba poštovanja prava srpskog naroda, ali i nastavak dijaloga Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom EU, u svijetlu primjene do sada postignutih sporazuma, uglavnom u vezi sa Zajednicom srpskih opština“, navela je Srpska lista u saopštenju.

Lider parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila rekla je da je prerano govoriti o mogućem sporazumu.

„Nemamo zvanične informacije, u ovom slučaju govorim kao lider poslaničke grupe. Onog trenutka kada ih budemo imali vjerujem od premijera, vlade i svih koji su direktno uključeni u proces dijaloga, postaće poznati javnosti, koliko je to moguće učiniti u ovoj fazi, jer amo u ranoj fazi pripreme i koordinacija za naredne sastanke u Briselu“, rekla je Kusari-Lila.

Posvećenost EU i SAD postizanju sporazuma

Prije dolaska na Kosovo, Lajčak i Palmer su se sastali 26. maja u Briselu. Između ostalog, tema razgovora bio je i dijalog Kosovo i Srbija.

U ekskluzivnom zajedničkom intervjuu datom za emisiju "Desku"  na KTV, 2. marta ove godine, Palmer je potvrdio da Brisel i Vašington rade zajedno na postizanju konačnog sporazuma. Za SAD sporazum znači uzajamno priznanje, dok za EU znači trasiranje puta Kosovu za članstvo.

Lajčak i Palmer su ponudili garancije koje je Kosovo zahtjevalo, odnosno da su Ustav i teritorijalni integritet crvene linije koje se moraju poštovati. S tim u vezi, za ZSO, koja je glavni zahtev Srba, rečeno je da neće biti formirana u suprotnosti sa Ustavom.

„Imamo tri dokumenta, imamo sporazum koji je potpisan 2013. godine i ratifikovan u Skupštini Kosova većinom glasova. Zatim postoji sporazum iz 2015. godine, ovaj dokument je poslat Ustavnom sudu Kosova koji je objavio svoju odluku da je važno da buduća ZSO u potpunosti poštuje Ustav Kosova. Dakle, ne kaže se da ZSO ne treba da bude formirana, već da se formira u skladu sa Ustavom Kosova. Dakle, na osnovu ova tri dokumenta, moramo da sjednemo ili da strane sednu i razgovaraju o načinu njihove primjene. U potpunosti poštujemo crvene linije za Kosovo“, izjavio je Lajčak.

Palmer je izjavio da je neophodno uzajamno priznavanje.

„Nerado postavljam određeni vremenski okvir za dijalog. Ali apsolutno dijelimo namjeru naših partnera iz Evropske unije da proces poguraju napred, da ga ubrzaju. Sjedinjene Američke Države žele da imaju pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji otvara jasan put ka evropskim integracijama Srbiji i Kosovu. Ovo je bio cilj nekih američkih administracija, sporazumima o međusobnom priznanju, snažno to podržavamo“, rekao je Palmer.

Lajčak i Palmer potvrdili su da ne postoji sukob između unapređenja dijaloga i unapređenja programa unutrašnjih reformi, poput borbe protiv korupcije i otvaranja novih radnih mjesta.

Palmer: Neophodan ugovor o privlačenju investicija

Palmer i Kosnett su posjetili Američku privrednu komoru na Kosovu, tom prilikom Palmer je izjavio da je sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ključan za privlačenje više američkih i drugih stranih investicija, kao i za stvaranje preko potrebnih radnih mjesta za ljude sa Kosova i iz čitavog regiona.

Palmer je izrazio želju da čuje od članova Američke privredne komore o lokalnoj i regionalnoj poslovnoj klimi, aspektima koji zauzimaju visoko prioritetno mjesto u američkoj agendi za promociju regionalne ekonomske integracije, smanjenja barijera za ekonomsku integraciju i kretanje ljudi i kapitala, ocjenjujući ih kao okvir za integraciju Kosova u evropski sistem.

Predstavnici Američke privredne komore na Kosovu ukazali su na značaj dijaloga između Vlade Kosova i privatnog sektora, unapređenja regionalne ekonomske saradnje, razvoju energetskih kapaciteta, kao i obuci radne snage.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore