Glavna poruka

Dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen bezuslovno i to što pre i to će biti i glavna poruka koji će zvaničnici EU i SAD Miroslav Lajčak i Mathew Palmer poslati sa Kosova, izjavio je danas savjetnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija Ardian Arifaj.

"Delegacije koje stižu u posjetu tražiće da dijalog počne što prije i to bez ikakvih uslova", rekao je za Tanjug Arifaj, koji je sada direktor i glavni urednik prištinskog portala Demokracia.

Arifaj je povodom dolaska specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika Vašingtona za zapadni Balkan Mathewa Palmera u Prištinu rekao da treba imati na umu i to što postoji uvjerenje da se sporazum može postići ove godine.

Na pitanje koliko je realno da Lajčak i Palmer "privole" Prištinu s obzirom na tvrd stav Albina Kurtija, Arifaj kaže da izgleda da će Kosovu biti ponuđena vizna liberalizacija kako bi se ubrzao dijalog.

Arifaj je naveo da treba sačekati da se vidi kako će proći sastanci koje će Lajčak i Palmer imati danas i sutra, da bi se vidjelo koliko je realno očekivati neki veći pomak, imajući u vidu predstojeću ljetnju pauzu i kakvi su stavovi Vlade Kosova, opozicije i međunarodnog faktora.

Planirano je da se Lajčak sastanke sa Vjosom Osmani, Albinom Kurtijem, Besnikom Bislimijem i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gërvallom-Schwarz.

Lajčak bi ove nedjelje trebalo da doputuje i u radnu posjetu Beogradu.

Posjeta je u kontekstu nastavka dijaloga koji bi trebalo da se dogodi sredinom juna u Briselu.

Sastanak je planiran za 14. ili 15. jun u Briselu, ali i dalje, kako je Tanjugu rečeno u diplomatskim izvorima, nastavak "u mnogome zavisi i od stava jednog od učesnika dijaloga".

Kako se navodi, Palmer će tri dana sa predstavnicima Prištine razgovarati o izazovima, mogućnostima i hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju.

Izvor: Tanjug