Posjeta izaslanika EU i SAD

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Mathew Palmer boraviće danas i sutra na Kosovu, prenosi Gazeta express.

Prema saznanjima pojedinih medija, Palmer će razgovarati i sa predstavnicima opozicionih stranaka.

U dnevnom redu koji je objavila Kancelarija Evropske unije na Kosovu, nije navedeno da li će se sa čelnicima opozicije sastati i Lajčak.

Za sada je predviđeno da se Lajčak tokom svog boravka u Prištini susretne sa predsjednicom Vjosom Osmani, premijerom Albinom Kurtijem, prvim potpredsjednikom vlade Besnikom Bislimijem i ministarskom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gërvallom-Schwarz.

Kada je riječ o Palmeru, vjeruje se da će se on pridružiti Lajčaku i pojaviti na zajedničkoj konferenciji.

Prema saznanjima Klana Kosova, visoki američki zvaničnik će se danas u 9.30, u sjedištu američke ambasade u Prištini sastati sa predstavnicima opozicionig Demokratskog saveza Kosova, a tokom dana i sa čelnicima Demokratske partije Kosova.

Drugog dana posjete Kosovu, Palmer će razgovarati i sa predstavnicima Alijanse za budućnost Kosova.

Za sada nije poznato da li će Miroslav Lajčak biti prisutan na Palmerovim sastancima sa opozicijom, kao ni da li imati zajedničke sastanke sa zvaničnicima kosovskih institucija.

Posjeta izaslanika EU i SAD prethodi nastavku dijaloga između Kosova i Srbije, koji je najavljen za sredinu juna.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express