Bezopasne izjave

Član Savjeta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Weber naveo je za TV Klan Kosova da je kontroverzni govor njemačke poslanice Žaklin Nastić o razoružavanju Kosova, još jednom izražen stav Ljevice, koji nikada neće postati zvanična politika države koja je snažno podržala Kosovo u njegovom oslobađanju i izgradnji države, prenosi Reporteri.

„Debata u Bundestagu vodila se o godišnjem produženju mandata Bundeswera za KFOR. U svom govoru, poslanica Nastić je izrazila poznate i tradicionalne stavove politike svoje stranke u vezi sa ratovima na Balkanu, nezavisnošću Kosova i širokom njemačkom i zapadnom podrškom kosovskoj državnosti“, naveo je Weber.

Isključio je mogućnost da će se takve izjave Ljevice ponoviti.

Sličnog mišljenja poslanice Nastić je i njen kolega sa suprotnim političkim uvjerenjem Jens Kestner iz Alternative za Njemačku koji je rekao da je Kosovo sastavni dio Srbije.

Weber ovu izjavu ocjenjuje prirodnom zbog Kestnerovog krajnje desničarskog uvjerenja, koje je kako je naveo bezopasn za Kosovo.

„Obe pozicije predstavljaju politički spektar krajnje ljevice i krajnje desnice i nemaju nula šansi da postanu zvanična njemačka politika“, zaključio je Weber.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri