Portal Demokracia.com imao je uvid u izvještaj koji je sačinio Savjet EU nakon večere lidera Zapadnog Balkana, u kome se između ostalog navodi da Brisel očekuje od Kurtijeve vlade da se uzdrži od započinjanja bilo kakvih policijskih operacija u opštinama na sjeveru, prenosi RTK2.

Prema pomenutom dokumentu, EU savetuje vladu Kosova da ne započinje bilo kakve „provokativne“ akcije u opštinama na sjeveru.

„Visoki predstavnik će pozvati vladu Kosova da ne preduzima bilo kakve provokativne akcije u sjevernim opštinama. Konkretno, gospodinu Kurtiju će se savjetovati da ne preduzima nikakve policijske operacije usmjerene na prikupljanje računa za struju u sjevernim opštinama, što bi moglo izazvati dalje tenzije sa lokalnim stanovništvom", navodi se u izvještaju EU.

U pomenutom dokumentu se Kurti i podsjeća na presudu Ustavnog suda u vezi vraćanja zemljišta manstiru Visoki Dečani, a istovremeno se i savjetuje da ne preduzima jednostrane akcije protiv Srbije, kao što je uvođenje reciprociteta.

Podsjećanja radi, premijer Albin Kurti je poslao tužilaštvu sporazum bivšeg predsjednika Hashima Thaçija sa NATO, koji je sklopio u vrijeme dok je bio na čelu vlade. Prema ovom sporazumu, Kosovskim bezbjednosnim snagama nije dozvoljeno da idu na sjever bez prethodne dozvole NATO i Kfora. Kurti je ovo opisao kao čin „nacionalne izdaje“.







Izvor: Demokracia/RTK2