Politički analitičar

Politički analitičar Dorajet Imeri smatra da je novi pristup Njemačke prema Zapadnom Balkanu, a posebno Kosovu, signal da će doćo do brzog sporazuma u dijalogu Srbije i Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri vjeruje da je taj pristup još jedan razlog zašto je Vlada Kosova skinula sa dnevnog reda primjenu mjera reciprociteta.

"Izjavu njemačkog ministra, u vezi sa ispunjenim uslovima za liberalizaciju viznog režima za Kosovo i ispunjavanjem obećanja svojim građanima, vidim kao novi pristup koji će Njemačka preduzeti ovog ljeta, ne samo sa Kosovom, već i sa Balkanom, ali to vjerovatno počinje sa Kosovom", rekao je Imeri.

Imeri podsjeća da je pre nekoliko dana održan onlajn sastanak premijera Albina Kurtija i njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Smatram da taj sastanak ima efekata u nekoliko pravaca. Prvi se odnosi na ubrzavanje procesa liberalizacije viznog režima, kao signal evropske konstruktivnosti prema Kosovu, a drugi na preduslov za brzo postizanje sporazuma sa Srbijom. U ovim okolnostima, Vlada Kosova je skinula sa dnevnog reda primenu mjera reciprociteta", zaključio je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online