Iz programa COVAX

Na Kosovo je u četvrtak, 27. maja, stiglo još 100.620 doza vakcina protiv korona virusa, kompanije Pfizer u okviru programa COVAX, Svjetske zdravstvene organizacije.

"Važan korak za realizaciju plana imunizacije brzim tempom u kontinuitetu", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.

Prethodno je iz programa COVAX na Kosovo stiglo oko 60.000 doza vakcina kompanije AstraZeneca. Ovaj program Svjetske zdarvstvene organizacije ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama.

Osim vakcina iz programa COVAX, Kosovo je u dva navrata dobilo oko 7.000 doza vakcina kompanije Pfizer kao donaciju Evropske unije. Kako je najavljeno, Kosovu će iz EU biti dostavljeno ukupno 95.000 doza vakcina.

Trenutno je u toku druga faza imunizacije u okviru koje će vakcinu dobiti osobe od 65-79 godina, kao i nastavno osoblje i bezbjedonosne snage, koje su bile uključene u upravljanje situacijom tokom pandemije korona virusa.

U trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, a iz Ministarstva zdravlja Kosova navode da je planirana imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.