Bez diskriminacije

Više od 7 hiljada radnika na Kosovu ostvaruje mjesečni prihod od svega 80 eura, dok preko 200 hiljada zaposlenih u privatnom sektoru prima minimalnu mjesečnu zaradu, od oko 170 eura. Pored toga, mnogi od njih su i dalje izloženi riziku po zdravlje i sigurnost na radu, iako je prema izvještaju Međunarodne organizacije rada pod nazivom „Profil za bezbjednost i zdravlje na radu“, ove godine zabilježen manji broj smrtnih slučajeva.

Potpredsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova, Adhe Hikoli je istakao da svako ima pravo na rad, bez diskriminacije. Međutim, prema njegovim riječima, u nedostatku Socijalno-ekonomskog savjeta postoje brojni problemi koji se moraju riješiti, a među njima je i povećanje minimalne zarade, koja za više od  200 hiljada radnika u privatnom sektoru  na Kosovu trenutno iznosi 170 eura.

"Dugo nismo mogli da se sastanemo i razgovaramo sa Ekonomskim i socijalnim savetodavstvom. Imamo mnogo problema da riješimo, a ovo je veoma važno jer imamo diskriminišuću minimalnu zaradu. Istraživanje koje smo sproveli pokazuje da više od 7 hiljada ljudi prima platu od samo 80 eura“, rekao je Hikoli.

Zamjenik ministra finansija, rada i transfera Ilir Kapiti je rekao da će Vlada preduzeti mjere kako bi se smanjila opasnost od povreda na radu. One se ogledaju u angažovanju većeg broja inspektora rada i kapaciteta za rješavanje tužbi radnika.

„Neke od mjera koje ćemo preduzeti su povećanje broja inspektora rada, unapređenje kapaciteta Zavoda za zapošljavanje, izgradnja kapaciteta za razmatranje žalbi radnika, porodiljsko odsustvo. Sve ove mjere su sada već u planu i pristupa im se studiozno", rekao je Kapiti.

Glavni inspektor pri Inspektoratu rada Ekrem Kastrati navodi sigurnost na radu kao jedan od prioriteta, dodajući da je broj nesreća sa smrtnim ishodom u opadanju.

"Tokom ove godine u odnosu na prošlu godinu smanjuju se nesreće sa smrtnim ishodom na radu, ali to ne znači da smo zadovoljni, jer se povećao intenzitet terenskog rada i verujemo da bi naši pravni mehanizmi i institucije trebalo da budu usredsređeni na potpuno sprečavanje ovakvih nesreća.

Vlada predvođena Albinom Kurtijem ima u planu povećanje minimalne zarade sa sadašnjih 170 na 250 eura, mada iz Unije nezavisnih sindikata Kosova napominju da bi minimalna zarada trebalo da iznosi 300 eura.