Sjednica Skupštine Kosova

U toku je sjednica Skupštine Kosova o obrazovanju u pandemiji koronavirusa. Na dnevnom redu su pitanja poslanika, ali i predstavljanje godišnjeg izvještaja Kosovskog tijela za zaštitu konkurencije, uspostavljanje dvije ad hok komisije – jedne za izbor tri člana borda Radio televizije Kosovo, i druge za tri člana Nezavisne komisije za medije. Sa 63 glasa ZA, ova skupština odobrila je i predlog Pokreta Samoopredjeljenje da se na dnevni red uvrsti rasprava o godišnjem izvještaju o radu RAEPC-a (Regulatorno tijelo za elektronske i poštanske komunikacije ARKEP), kao i raspravu o razriješenju odbora KAP-a, istovremeno sa tačkom glasanja za novi skupštinski odbor, i to uprkos oštrom protivljenju opozicije na početku.

U nastavku dajemo pregled dela kosovske štampe o današnjim dešavanjima u kosovskoj skupštini.

Kurti o izjavi u Briselu: Ne vjerujem da postoje borci OVK koji su ratni zločinci

Premijer Albin Kurti rekao je da njegova izjava da Balkan treba osloboditi od kriminalaca na vlasti nešto što nije prvi put naglasio samo u Briselu, piše Klan Kosova.

Odgovorio je na pitanje poslanika PDK Abelarda Tahirija u skupštini Kosova, koji je rekao da se Kurti boji da kaže Srbiji da su oni počinili zločine.

„Nebrojeno puta sam u ovoj Skupštini Republike i u medijima posljednjih godina govorio o ratnim zločincima i miru. Nisam to rekao prvi put u Briselu. Da je to tamo rečeno prvi put, bilo bi pitanja.“

„Srbija zna o kome pričam, Brisel zna o kome govorim, ne znam zašto se na Kosovu neki uzaludno javljaju. Dakle, ne vjerujem da postoje borci OVK koji su ratni zločinci, ali vjerujem da ratnih zločinaca nema samo u Srbiji, ima ih na sjeveru Kosova, ima ih u Bosni i Hercegovini, možda ima i u Crnoj Gori, tamo jesam. Tamo nisam govorio o državama, razgovarao sam o regionu, jer je radna večera bila bilateralna, bila je multilateralna“, rekao je Kurti.

Kurti: Reciprocitet će biti postignut, ali postepeno

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da će mera reciprociteta biti sprovedena, ali ne odmah.

Na sjednici Skupštine Kosova izjavio je da je Kurtijeva prva koja je izrekla ovu meru i da na njoj treba polako raditi, piše Klan Kosova.

„Sprovešćemo mjeru reciprociteta, ali polako. Nećemo žuriti, radićemo na tome da se to polako realizuje. Zato što smo prva vlada koja se bavi reciprocitetom, a carinici nisu obučeni da prihvate reciprocitet. U našoj prethodnoj vladi nismo započeli reciprocitet čak ni prvih mjesec dana, započeli smo ga kao postepeni reciprocitet, ne svetimo se nikome“.

„Imamo reciprocitet kao princip jednakosti a ne osvetu prema bilo kome. Ovo je stvar naše vlade i to će biti učinjeno. Nekome se to možda neće svidjeti, ali ja ću to učiniti. Što se tiče glasova opozicije, ni to mi nije potrebno“.

Rekao je da će razgovarati sa zajednicama na Kosovu za njihov razvoj, a ne za pomirenje.

„Mi nemamo dijalog za pomirenje zajednica, mi vodimo dijalog za razvoj zajednica, za pravdu i njihovo zapošljavanje“, rekao je Kurti.

Ministar Murati reagovao je na Abelarda Tahirija o špediciji kamiona koji sadrži 400 kg kokaina

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da je poslanik PDK Abelard Tahiri oklevetao kada je rekao da je brat direktora carine izvršio špediciju kamiona u kojem je pronađeno 400 kilograma kokaina, piše Gazeta Express.

Rekao je da je ovo kleveta i netačna stvar.

„Želim da se obratim u vezi sa klevetom protiv direktora carine koja se dogodila danas na ovoj sjednici, a koja je povezana sa umešanošću članova porodice u uvoz ili otpremu, kako je rečeno kompaniji u slučaju zaplene kokaina. Kažem da je to kleveta i neistina“, rekao je.

Ministar finansija je dalje izjavio da je od imenovanja novog direktora carine Agrona Llugaliua uhapšeno 10 carinskih službenika zbog umješanosti u šverc duvana i droge.

Tahiri pita Kurtija: Kako je moguće da je špediciju kamiona sa 400 kg kokaina izvršio brat bivšeg direktora carine

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri zatražio je odgovornost premijera Albina Kurtija u vezi sa slučajem direktora carine Agrona Lugaliua. Rekao je da je upravo brat direktora carine izvršio špediciju kamiona u kojem je zaplenjeno 400 kilograma kokaina u Lipljanu, piše Gazeta Express.

Tahiri je dalje rekao da bi Kurti ovog direktora trebalo odmah da otpusti.

„Kod direktore carine. Nisam želeo da pomenem, ali sam pominjanje zapošljavanja pomenuo kao uspješnu priču. Kako je moguće da je špediciju kamiona u kojem je zaplenjeno 400 kilograma kokaina obavio brat direktora carine. Kako je moguće? U normalnim okolnostima ovaj direktor je trebalo da bude hitno suspendovan. Ovo je užasno g. premijeru. Ovo nije afera već mega-gaf“, rekao je.

Tahiri je dalje govorio o Kurtijevim izjavama da u zemljama regiona postoje ratni zločinci.

„Gospodine premijeru, zbog vaše nesposobnosti da predstavite program sa jasnom vizijom razvoja zemlje u naredne četiri godine, vratili ste kritiku opoziciji. Nevolja građana nije nesposobnost opozicije već nesposobnost vlade. Što se tiče vaše izjave, ona je zaista sramotna. Od samog početka ste pokazali svojevrsni kompleks inferiornosti prema Aleksandru Vučiću. Bio je dio režima koji je počinio zločine na Kosovu. Oni se mogu sakriti na sjeveru, ali i u Bosni i Hercegovini, ali nisu kosovski zločinci, već zločinci Miloševićevog režima“, rekao je on.

Haradinaj sa optužbama protiv Ministarstva za infrastrukturu: Prvi tender dobio je biznismen sa kojim Hysen Durmishi ruča

Predsjedavajući AAK-a, Ramush Haradinaj, na današnjem zasjedanju Skupštine izneo je neke dokumente kako bi argumentovao kako je, prema njegovim riječima, vlada Kurtija počela veoma loše. Haradinaj je rekao novom vladinom kabinetu da „ste zaista korumpiraniji od svih ostalih koji su ranije bili“.

Bivši premijer pokazao je fotografiju na kojoj je viđen zamenik premijera Ministarstva za infrastrukturu Hysen Durmishi kako ruča sa biznismenom, kome je ovo ministarstvo, prema riječima Haradinaja, dalo tender nakon što je Durmishi preuzeo novi zadatak, prenosi Gazeta Express.

„Hysen Durmishi je ovdje na radnom ručku sa svojim bivšim poslodavcem prije nego što je postane zamjenik ministra. Poštujem poslodavca, ne spominjem mu ime. Ovaj je, čim je ušao u ministarstvo, prvi posao, prvi tender dao ovoj kompaniji“, rekao je Haradinaj.

Takođe je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova angažovalo čoveka kojeg je Pokret Samoopredjeljenje nazvalo „ocem tendera“ i „kupolom zločina“.

„Vlada Kurtija je dosta loše započela pitanje korupcije. Ovaj čovjek je danas ministar reda. Ovaj čovjek me je ispitivao kao poslanika o osobi po imenu Nexhat Krasniqi, koja je prema njima otac tendera, kupola zločina i neko ko ne može da radi u sudovima. Tako je došlo do njegove smjene. Koliko znam, gospodin Nexhat Krasniqi se vjerovatno sada oprao, postao je dobar, na poslu je kod ministra Liburna Aliua i obavlja svoje funkcije. Dakle, čovjek za koga je Kosovo čulo, tema je bila, nekoliko puta sam bio primoran da dam objašnjenja kao premijer. U vladi Kurtija prijatno mu je. Možda je postao dobar ili su se oni promjenili, ne znam“, rekao je Haradinaj.

Prethodno je postavio pitanje ministru poljoprivrede Fatonu Peciju, kojeg je, kako se pojavio, jedva poznavao.

„Ja sam podneo dopis ministru Peciju. Da li je ovdje, vi ste je l’ da? Eh. Pisao sam vam i zamolio vas da pojasnite da li možete da platite drugu ratu subvencija koje je prethodna Hotijeva vlada obezbjedila Paketom ekonomskog oporavka. Očekivalo se da će biti završen u aprilu. Mnogi poljoprivrednici, mnogi uzgajivači čekaju drugu ratu. Molim vas recite nam kako će se dalje odvijati?“, Pitao je Haradinaj.

Vitia: Novi plan vakcinacije uskoro stupa na snagu

Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da će prije 15. juna na snagu stupiti novi plan vakcinacije protiv koronavirusa. Vitiju je na sjednici Skupštine Kosova o ovom pitanju pitao poslanik PDK Bekim Haxhiu, piše portal Kallxo.com.

„Garantujem da ni u jednom trenutku neće doći do kašnjenja, na osnovu onoga što je predviđeno dolaskom vakcina. Moći ćemo da vakcinišemo najmanje 60% stanovništva do kraja godine. Novi plan izrađujemo već tri nedjelje i prije 15. juna on će stupiti na snagu, a bez toga će započeti masovna vakcinacija, što će povećati tim za vakcinaciju, gotovo ih utrostručujući“, rekao je on.

Vitia je kazao da je do sada vakcinisano oko 60 hiljada građana Kosova.

„Do sada smo primili 62.400 doza iz Covaxa i oko 15 hiljada doza od EU i do danas smo prvom dozom vakcinisali oko 60 hiljada građana“, rekao je dalje Vitia.

Negirao je da ga je Tužilaštvo saslušalo za vrijeme dok je bio ministar u Vladi.

„Nisam saslušan od strane Tužilaštva, i u trenutku kada budem bio saslušan javno ću objaviti za građane“, rekao je dalje Vitia.

Haxhiu pitao ministra Vitiu da li je sa njim razgovarao tužilaštvo

Poslanik PDK, Bekim Haxhiu, pitao je ministra zdravlja Arbena Vitiu da li ga je saslušavalo tužilaštvo, pošto je tvrdio da su zloupotrebe počinjene tokom pandemije prošle godine.

Vitia je kazao da je za svaki ugovor koji je potpisan u Ministarstvu zdravlja zatražio da se ispita.

„Ono što sam svaki put rekao i dalje kažem je da sam se za svaki ugovor koji sam potpisao u Ministarstvu zdravlja zatražio i tražim ponovo da se ispita i zatražio sam od policije da dođe i vidi ih. Procesuira. Sa mnom Tužilaštvo nije obavilo razgovor i čim budem imao razgovor sa njima, objaviću ne samo na ovoj govornici, već i za građane“, odgovorio je Vitia sa govornice Skupštine.

Polemika između Haxhiua i Kurtija oko dodatnih plata zdravstvenih radnika

Poslanik PDK, Bekim Haxhiu, na današnjoj sjednici Skupštine pitao je premijera Albina Kurtija, zašto nisu izvršene sve dodatne isplate zdravstvenim radnicima i zašto su zaustavljene. Haxhiu je rekao da su zdravstveni radnici primali dodatke 10 mjeseci, dok su za pet mjeseci bez tih primanja, zbog čega je Kurti rekao da je plata samo jedna dimenzija borbe protiv pandemije i da su im obezbjedili vakcine, piše portal Kallxo.

Haxhiu je reagovao na Kurtija da to nije odgovor koji je zatražio, rekavši da za vakcine: „Vidjeli smo koliko ste učinili za vakcinaciju jer su otišli u Kuks“.

U međuvremenu, Kurti mu je rekao da je vlada uspjela da upravlja pandemijom.

„Prema njegovim riječima, sprovodiće se vladine odluke. Sprovodiće se vladine odluke, jer imamo prioritet, ne samo finansijsko pitanje, već pre svega javno zdravlje“, rekao je Kurti dalje.

Sjednica i rasprava u Skupštini se nastavlja.

Zemaj: Vlast ne dozvoljava opoziciji da govori u Skupštini

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj rekao je da vlast ne dozvoljava da se čuje glas opozicije. Prema njegovim riječima, to se pokušava zabranom govora u Skupštini Kosova, piše Gazeta Express.

Zemaj je na današnjoj sjednici Skupštine izjavio da je to učinila potpredsjednica Skupštine Saranda Bogujevci, dodajući da nije dozvolila opozicionim poslanicima da razgovaraju o Kosovskoj agenciji za privatizaciju i Regulatornom tijelu za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP).

„Strategijom se pokušava da se glas opozicije, glas poslanika ne čuje o temama koje su veoma važne. Propisom Skupštine tvrdi se da se čuva ustavna nezavisnost, vi morate poštovati ovaj propis“, rekao je Zemaj.

Zemaj je rekao da predsjedavajuća sednicom Saranda Bogujevci nije dozvolila opozicionim poslanicima da govore, uprkos uredbi Skupštine.

„Potpredsjednica Skupštine danas nije dozvolila govor prema propisu da govorimo. Bez obzira na temu, svaki poslanik ima pravo da raspravlja, tražili smo da rasprave budu uključene u dnevni red odbora PAK-a i ARKEP-a“, rekao je Zemaj.

Sukobi između Bogujevci i Gašija sa isključivanjem mikrofona

Došlo je do verbalnog sukoba između zamjenice predsjednika skupštine Sarande Bogujevci i šefa poslaničke grupe LDK Arbena Gashija, piše portal Koha.

Sve ovo je uslijedilo nakon što je vlada želela da na dnevni red stavi pregled preporuke za godišnji izvještaj KAP i imenovanje članova odbora ARKEP.

Opozicija se jednoglasno usprotivila ovom nazivajući ishitrenom akcijom.

Nakon razgovora opozicije, Bogujevci i Gashi razgovarali su sa isključenim mikrofonima. Sve što se može razumijeti je insistiranje Bogujevci koja je nekoliko puta zatražila od Gashija da sjedne na svoje mjesto.

Skupština Kosova započela je danas plenarnu sjednicu Skupštine sa dva prijedloga, godišnjim izvještajem KAP i imenovanjem članova odbora ARKEP.

AAK: LVV pokušava da prošvercuje teme koje nisu hitne

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri, na današnjoj sjednici o kojoj se raspravlja o godišnjem izvještaju Kosovske agencije za privatizaciju i odbora ARKEP, rekao je da LVV ovim pokušava da „zarobi državu“, piše portal Kallxo.com.

„Parlamentarna grupa AAK vidi ovaj pristup i ovu logiku krijumčarenja tema na sjednici, vidimo je kao pogrešnu logiku koja nije u parlamentarnom duhu i prije svega je povezana sa temom koja nije hitna“, rekao je Tahiri.

Za njega je imenovanje odbora ARKEP-a i razrešenje KPA-a cilj LVV-a da zarobi institucije.

„Ako postoji hitnost, ova tema je na dnevnom redu predsjedništva i o njoj se nikada nije razgovaralo u predsjedništvu. Mislimo da je namjera da se dnevni red odloži sa jednim ciljem, zarobljavanje institucija, jedna po jedna, a mi smo protiv toga i tražimo da se održi druga sjednica“, dodao je Tahiri.

Mimoza Kusari Lila, v.d. predsjedavajuće parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje na današnjoj sjednici predložila je uvođenje dvije dodatne tačke na dnevni red. Zatražila je da se na dnevni red uvrsti godišnji izvještaj Kosovske agencije za privatizaciju, kao i izvještaj odbora ARKEP.