Poslanik PDK

Poslanik PDK Elmi Reçica izjavio je danas da je Vlada otkazala zahtjev za članstvo Kosova u Interpolu, i da to predstavlja kršenje Ustava, prenosi Ekonomija onlajn.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla, u izvještaju pred parlamentarnim Odborom za bezbjednost i odbranu je to saopštio, a Reçica ističe da takva odluka, pored toga što predstavlja kršenje Ustava Kosova, istovremeno manifestuje i suspenziju njenog međunarodnog subjektiviteta.

On smatra da je članstvo Kosova u svjetskoj policijskoj porodici veliki izazov za Policiju Kosova i za sigurnost građana, jer to omogućava međunarodnu policijsku saradnju, borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma.

"Nemogućnost Policije Kosova da pristupi međunarodnim informacijama koje su veoma važne za identifikaciju osumnjičenih, značajno šteti efikasnosti policije. PDK je zabrinut zbog varljivog diskursa ove vlade, čija je posljedica slabljenje međunarodnog subjektiviteta Kosova i ograničen pristup međunarodnim informacijama u oblasti bezbjednosti. Oni koji svakodnevno govore o suverenitetu zemlje, isti su oni koji suspenduju suverenitet države", rekao je Reçica.

On je podsjetio da je u februaru 2020. godine bivši ministar spoljnih poslova i dijaspore Glauk Konjufca izjavio da će zahtjev za članstvo u Interpolu biti podnet 2021. godine kada će Generalna skupština biti održana u Turskoj.

"Oni krše ovo javno obećanje Pokreta Samoopredjeljenje. U stvari, to je ono što karakteriše Pokret Samoopredjeljenje. Prevara, manipulacija, licemerje i demagogija“, rekao je Reçica.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online