Vitia odobrio zahtjev gradonačelnika

Ministar zdravlja Arben Vitia odobrio je zahtjev gradonačelnika kosovskih opština o ukidanju ograničenja kretanja, mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa, saznaje Reporteri.

Vitija je nakon onlajn sastanka sa gradonačelnicima na kome se razgovaralo o epidemiološkoj situaciji i antikovid mjerama odobrio zahtjev o ukidanju mjere na snazi o ograničenju slobode kretanja od 22 do 5 časova ujutru, saznaje Reporteri.

Konačnu odluku o ukidanju ograničenja kretanja doneće vlada Kosova.

Još uvijek je nepoznato da li će porodična veselja biti dozvoljena.

Asocijacije kosovskih opština, takođe je saopštila da je Vitia odobrio je zahtjev za ukidanje policijskog časa, kao i produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata.

„Nakon konsultacija sa gradonačelnicima, u toku ove nedjelje biće procenjena situacija i očekuje se ukidanje policijskog časa, a od sredine juna očekuje se ublažavanje mjera. Ugostiteljski objekti će moće da rade do ponoći, a dozvola o organizaciji porodičnih slavlja očekuje se od 15. juna“, navodi se u saopštenju AKO objavljenom na Facebooku.

Na ovom sastanku se, kako se u saopštenju navodi, ministar Vitia zahvalo gradonačelnicima na dosadašnjoj saradnji u cilju suzbijanja pandemije COVID 19.

Tokom sastanka gradonačelnici su obavešteni, da prema epidemiološkoj analizi prošlog mjeseca, rezultati obećavajući, ali da  poštovanje mjera nema alternativu uprkos smanjenju broja slučajeva.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri