Izvršni direktor EPIK-a

Izvršni direktor Instituta za evropsku politiku Kosova (EPIK) Demuš Shasha procjenjuje da je riječ kompromis isuviše institucionalizovana kada je riječ o dijalogu, prenosi Koha.

Shasha je u emisiji Desk na KTV rekao da je riječ kompromis uvedena u trenutku kada je dijalog o tehničkim pitanjima prebačen na političke teme.

"Riječ kompromis institucionalizovana je u okviru dijaloga Kosovo i Srbija i možete je naći u saopštenjima Sjedinjenih Država, predsjednika Bidena i svuda. U trenutku kada je dijalog napravio taj skok, od tehničkih do političkih pitanja, pojavila se ta riječ. Sada se očekuje da nešto damo. Kada su pregovori bili tehnički, nije se očekivalo ništa, očekivalo se samo da se angažujemo. Ali u trenutku kada je napravljen ovaj skok, u implicitnom smislu, dogovorili smo da ćemo nešto dati", rekao je Shasha.

On smatra i da je Thaçijev sporazum sa NATO-om da KBS neće biti stacioniran na sjeveru Kosova pogrešan, ali da se mora poštovati jer "Kosovu ne treba sukob sa NATO-om".

"Prva greška je što se ovo pitanje rješava u javnosti. Sve što radimo u partnerstvu s NATO-om ne može biti na našu štetu. Štetno je o ovome javno raspravljati", kaže Shasha.

On je dodao da partnerstvo sa NATO-om i KFOR-om "ne smije postati predmet svakodnevnih igara". Rekao je da Kosovu nije potrebna konfrontacija s kršenjem predmetnog sporazuma.

"Ne treba nam sukob s NATO-om. Potreban nam je produktivan, saradnički odnos", zaključio je Shasha.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore