Projekat humanitarne pomoći

Projekat humanitarne pomoći koji finansira EU, a sprovodi UNDP, ojačaće centre za socijalni rad na Kosovu sa 40 volontera i socijalnih radnika u narednih 12 mjeseci.

Kako je navedeno u saopštenju UNDP, tim projektom biće podržano i 7.500 ugroženih porodica koje žive u ekstremnom siromaštvu obezbjeđivanjem mesečnih vaučera za hranu, higijenu i druge neophodne predmete za narednih šest mjeseci.

Zajednička akcija pokrenuta je jučer u prisustvu šefa kancelarije EU na Kosovu Tomasa Sunioga i specijalnog predstavnika EU Hekurana Muratija, ministra finansija, rada i transfera, Marije Suoko, glavne predstavnice UNDP-a za Kosovo i drugih predstavnika EU, UNDP, UNV i kosovskih institucija, istaknuto je u saopštenju.

“Ovo će biti sjajna prilika za pripravnike da steknu profesionalno iskustvo. Ovih 40 volontera UN, od kojih su 36 žene i sedam iz nevećinskih zajednica, izabrano je i započelo svoje zadatke krajem aprila širom Kosova. Pored toga, privremena podrška će biti pružena za približno 7.500 osetljivih porodica koje žive u ekstremnom siromaštvu, donirajući mjesečne vaučere za hranu, higijenu i druge osnovne stvari, tokom šest mjeseci. Ciljne grupe su porodice bez prihoda i koje se oslanjaju na socijalnu pomoć, domaćinstva sa ženama na čelu, porodice sa članovima sa posebnim potrebama i siromašne porodice koje žive u ruralnim oblastima. Identifikacija porodica izvršena je preko Ministarstva finansija, rada i transfera u saradnji sa centrima za socijalni rad u svih 38 kosovskih opština”, kažu u UNDP.

Suniog je rekao da su se, pored siromaštva, uslovi ugrožene djece, osoba sa invaliditetom i posebno žena pogoršali kao direktan efekat pandemije.

“Danas smo sretni što smo pružili konkretne rezultate programa EU kao dio aktivnosti koje sprovodi UNDP. Uvjeren sam da će ovi početni rezultati imati umnožavajuće efekte u narednim mjesecima, dok će druge vrste podrške EU ugroženim ljudima biti pružene vrlo brzo. Tokom najtežih trenutaka, gde je pomoć najpotrebnija, međunarodna solidarnost i multilateralizam za promociju socijalne kohezije veoma su važni, jer zajedno možemo više i bolje. Evropska unija je ovde da pomogne narodu Kosova“, rekao je on.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati naglasio je to ministarstvo posvećeno dizajniranju i sprovođenju socijalnih politika čiji je cilj podrška ranjivim grupama i zapošljavanje mladih.

“Ove politike imaju krajnji cilj podizanje građanske dobrobiti i povećanje zaposlenosti, posebno mladih”, rekao je on.

Predstavnica UNDP Maria Suoko je navela da je pandemija opteretila sistem socijalne zaštite na Kosovu.

“Kriza je posebno pogodila one koji se već muče da sastave kraj s krajem. Sada imamo jedinstvenu priliku, uz podršku EU, da pružimo izvesno olakšanje onima koji su u najugroženijim situacijama - kako u pogledu pružanja privremene pomoći, tako i u jačanju kapaciteta centara za socijalni rad“, rekla je Suoko.

Izvor: Kosovo Online