Saradnja sa opozicijom

Saradnja sa opozicijom o važnim pitanja za Kosovo – jedno je od obećanja premijera Kosova koje se našlo i u programu vlade. Među ovim pitanjima je i dijalog Beograda i Prištine o kojem će, kako se očekuje, Kurti u srijedu razgovarti sa liderima AAK i LDK. Poziv premijera za sastanak, međutim, odbio je lider najveće opozicione stranke na Kosovu – PDK, Enver Hoxhaj.

Nakon povratka iz Brisela gdje je sa drugim liderima regiona prisustvovao radnoj večeri koju organizuje Joseph Borell, premijer Albin Kurti uputio je prošle nedjelje poziv liderima opozicije da se sastanu, bez preciziranja o čemu će se na ovom sastanku razgovarati, osim toga da je riječ o temama koje su „u interesu Kosova“.

Pozivu će se odazvati lider LDK, Lumir Abdixhiku.

Portarol LDK, Sibel Halmi potvrdio je za Gazeta Express da će se Abdixhiku sastati sa Kurtijem u srijedu u 11.00.

Lider AAK Ramush Haradinaj takođe je najavio da će prisustvovati sastanku, prenosi Express.

Međutim, to nije slučaj i sa Enverom Hoxhajem, liderom PDK – stranke koja je najveći kritičar Kurtijeve vlade u posljednjem periodu.

„Pitanja koja ste predložili za raspravu nakon posjete Briselu, kao što su odnosi sa Belgijom, institucijama Evropske unije i zemljama regiona, su pitanja kojima se bavi Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, a zadatak vlade je da izveštava o takvim posetama“, poručio je Hoxhaj.

Kaže da je riječ o temama o kojima ne bi trebalo da se razgovara sa liderima opozicije iza zatvorenih vrata.

„Za bilo koje ‘glavno pitanje’ potvrđujemo spremnost Demokratske stranke Kosova da otvoreno i u interesu građana i države razgovara u Skupštini“, poručio je, sa druge strane, lider PDK.

Premijer Albin Kurti, obraćajući se medijima prošle nedjelje u Briselu nakon zajedničke večere lidera Zapadnog Balkana, kazao je da Kosovo želi „dobro pripremljen, principijelan dijalog, kao ravnopravne strane“, najavivši da će jedno od pitanja razgovora sa domaćom opozicijom biti revizija ranije postignutih sporazuma.

U međuvremenu, Kurti je u skupštini predstavio svoj upravljački program, koji je naišao na seriju kritika opozicije.

„Cilj nam je da se ujedinimo oko tema oko kojih možemo postići konsenzus. Tražićemo saradnju sa opozicijom na temu spoljne politike i dijaloga sa Srbijom. Možda se ne slažemo oko mnogih pitanja, ali pokušajmo da se dogovorimo o dijalogu sa Srbijom“, rekao je Kurti tokom predstavljanja programa.

Sjednica je dva dana kasnije nastavljena, kada je uslijedio novi talas kritika.

Tada je nekadašnji premijer Kosova, lider AAK, Ramush Haradinaj – jedan od onih koje je pozvao na sastanak sa premijerom, upitao Kurtija „da li ga je regrutovala Srbija“, dok ga je na sjednici u ponedjeljak Lumir Abdixhiku, drugi pozvani lider, optužio da je populista.

Iako još nije potvrđeno, nastavak dijaloga Beograda i Prištine očekuje se da se održi sredinom juna.

Kurtijeva vlada dijalog vidi isključivo kao sredstvo za postizanje svog konačnog cilja – uzajamnog priznavanja Beograda i Prištine.