Ispununjeni svi povezani kriteriji

Misija Eulexa na Kosovu podijelila je objavu šefa evropske diplomatije Josepa Borrella u kojoj je naveo da će podržati liberalizaciju viznog režima za Kosovo i da je vrijeme da Evropska unija pojača svoj uticaj na Zapadnom Balkanu.

"Prošlo je dosta vremena za liberalizaciju viznog režima za Kosovo - zemlja je ispunila sve povezane kriterije i sada moramo postići napredak po ovom pitanju. Potpuno ću podržati ovo. Takođe ću omogućiti još jedan sastanak na visokom nivou o dijalogu Beograda i Prištine u junu", navodi se u postu na web stranici Eulexa na Kosovu.

Misija Eulexa je podelila i objavu Evropskog savjeta za spoljne poslove u kojoj je, nakon prošlonedeljnog neformalnog sastanka sa šest lidera zapadnog Balkana, visoki predstavnik EU Josep Borrell naveo i da je vidljiva frustracija na Zapadnom Balkanu zbog nejasne retorike Evropske unije.

"Videli smo frustraciju na Zapadnom Balkanu zbog nejane retorike Evropske unije. Moramo pojačati napore u približavanju regiona Evropskoj Uniji“, prenijela je misija Eulexa na Kosovu navode Borrella.