Za naredna 200 dana

Iako je do kraja 2021. godine ostalo nešto više od 200 dana, Vlada Kosova namjerava da u tom periodu usvoji 192 zakona, prenosi Reporteri.

Vladajuća stranka je optimistična u pogledu ispunjavanja zakonodavne agende, a najvažniji zakonski nacrti odnose se na pravosuđe.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje i predsednik parlamentarnog Odbora za zakonodavstvo Adnan Rustemi kaže da s obzirom na konsolidovanu većinu u Skupštini ne očekuje nikakve prepreke za razmatranje i odobravanje tih nacrta zakona.

Međutim, dodaje da bi neki od njih mogli da budu razmotreni i sljedeće godine.

"Zakonodavni plan je ambiciozan, ali vladin program takođe ambiciozan da sprovede političke i upravljačke obaveze i ciljeve. S obzirom na konsolidovanu većinu u Skupštini nema prepreka da se ovi nacrti zakona razmotre i odobre", kaže Rustemi.

Yll Zeka iz Kosovskog instituta za pravdu smatra da je nemoguće ostvariti zakonodavni program tokom ove godine.

"Prilično je ambiciozno. Imamo 192 zakona u ovom zakonodavnom programu vlade, a ne znam da li imamo još 192 dana do kraja ove godine. To pokazuje da je nemoguće to postići. Smatramo da je vlada trebalo da odrediti koji zakoni bi trebalo da budu odobreni ove godine kako bi se ispunio njen zakonodavni program, a ne samo da pošalje tako veliki broj zakona, jer tokom ove godine ne postoji mogućnost da se usvoje", kaže Zeka.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje kaže da su prioritet oni zakoni koji se odnose na suštinske obaveze vezane za provjeru i oduzimanje nezakonito stečene imovine. To mišljenje dijeli i Zeka.

"Smatramo da je paket zakona o pravosuđu prioritet vlade. Nacrt zakona o Sudskom savjetu, Tužilačkom savjetu, disciplinski postupak sudija i sistemski zakoni - Zakon o postupku i Krivični zakon Kosova", rekao je Zeka.

Pored toga, ističe da bi vlada trebalo da se usredsredi na Nacrt zakona o vladi, izbornoj reformi i finansiranju političkih partija.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri