Von Cramon podržava premijera

Pristup Kurtijeve vlade liberalizaciji viznog režima kritikuju opozicija i upućeni u evropske integracije. Zahtjev izvršne vlasti za povratak ovog procesa u tehnički dio smatra se pogrešnim, prenosi Reporteri.

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola von Cramon, podržala je premijera Kurtija zbog spremnosti za sprovođenje tehničkih procesa, ali kaže da bi trebalo da uđe u politički dijalog sa zemljama koje se protive.

Poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu-Shoshi kaže da je povratak sa političkog procesa liberalizacije viza na tehnički pogrešan.

"Ova vlada mora imati posebnu strategiju da ubjedi države koje nisu za nas da dobijemo liberalizaciju viznog režima. Vlada mora da ubjedi te države, jer smo ispunili sve tehničke kriterijume“, navela je ona.

Emir Abrashi iz Demokratije Plus kaže da je vladavina zakona važna za Kosovo i naglašava da je liberalizacija viznog režima politički proces.

"U zahtjevu za liberalizaciju viza, vlada je tvrdila da se od političkog procesa pretvorila u tehnički proces. Međutim, treba imati na umu da se ovaj proces EU pretvorio u politički proces. Stoga je nerealno da naša vlada ima za cilj da da drugi pravac ovom procesu. Takođe nam je rečeno da smo ispunili sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima. To je dvostruko više kriterijuma od svih zemalja u regionu. Zastoj liberalizacije viznog režima i dalje ostaje u političkom pristupu država. Stoga bi se vlada u tom pogledu takođe trebala usredsrediti na diplomatiju i raditi sa svim zemljama EU. Dobili smo zeleno svijetlo od Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Sada je poznato da je taj proces prepušten ministrima unutrašnjih poslova država članica EU“, naglasio je on.

Međutim, Von Cramon kaže da Kurtijeva vlada mora biti spremna da stupi u kontakt sa relevantnim vlastima u vezi sa tehničkim pitanjima, u slučaju da žele da imaju njihovu procenu.

Ona kaže da je problem sa vizama i politički, jer Francuska nije spremna da krene u ovom pravcu.

Iz tog razloga, Von Cramon je pozvala Kurtija da uđe u politički dijalog i ubedi dotične vlade, ne samo o tehničkim detaljima, već i zbog rješavanja zabrinutosti zbog drugih posljedica.

Članica Pokreta Samoopredjeljenje Fitore Pacolli-Dalipi kaže da će se borbom protiv kriminala i korupcije ubjediti zemlje u liberalizaciju viznog režima.

"Ispunili smo kriterijume, ali moramo da ubedimo EU, države odvojeno. Moramo da ubedimo Francusku, Holandiju i druge zemlje koje mogu imati dileme oko našeg ispunjavanja kriterijuma“, rekla je Pacolli-Dalipi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri