Premijer na potezu

Analitičarka Jeta Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova izjavila je za Radio Slobodna Evropa da bi premijer Aljbin Kurti trebalo da stvori povoljnu političku situaciju za opoziciju i pozove je da učestvuje u procesu dijaloga sa Beogradom, piše Radio slobodna Evropa.

„Ne očekujemo nužno da opozicija bude dio procesa direktno u pregovaračkim timovima. Međutim, očekujemo da daju svoj doprinos ili u konsultacijama sa vladom, ili u vršenju svoje uloge u Skupštini. Očekujemo od opozicije je da igra konstruktivnu ulogu u ovom procesu“, rekla je Krasniqi.

Opozicija će prvo saslušati šta Vlada ima da kaže


Politički portparol i član predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Sybelj Halimi, rekla je za RSE da se ta stranka zalaže za uspješan završetak političkog dijaloga sa Srbijom uzajamnim priznanjem u trenutnim granicama i poštovanjem Ustava.

„Uloga LDK u dijalogu je već formirana i kao takva biće predstavljena na svakom formatu sastanaka“, rekla je Halimi.

Dodala je da će LDK doprineti dijalogu, svojim aktivnim učešćem u Skupštini Kosova.

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi rekao je da će na sastanku sa premijerom AAK predstaviti svoje stavove o dijalogu.

„Smatramo da treba da postoji jedinstveni stav i da je glavna odgovornost na Vladi Kosova, a svi ostali treba da daju svoj doprinos, u stvaranju što je moguće jedinstvenijeg stava u nastavku dijaloga“, rekao je Isufi.

Istakao je da o sastav pregovaračkog tima i učešće opozicije u njemu u potpunosti zavisi od premijera Kurtija i da AAK nema nikakve posebne zahtjeve za učešće u procesu.

„Jedini uslov je da Kosovo bude predstavljeno što dostojanstvenije kao nezavisna i suverena država i da dvije države priznaju jedna drugu. Prvi znaci nisu mnogo obećavajući, međutim, Kurti predstavlja Kosovo, svi faktori koji imaju uticaja, moraju biti angažovani“, rekao je Isufi.

Rashiti: Za konačni sporazum potrebna je podrška svih strana


Direktor „Balkan Polici Group“ Naim rekao je za RSE da „za fazu u kojoj se može pregovarati o sveobuhvatnom sporazumu mora biti uključeno sve institucije, ali i politički subjekti“ .

„Sporazum neće biti bez intenzivnog procesa dijaloga, ako nemamo političku podršku svih strana, posebno ako na Kosovu nemamo političku mobilizaciju i strateško opredjeljenje da li ćemo to završiti ili ne“, naglasio je Rashiti koji očekuje da će se, kako je i najavljano sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uz posredovanje Evropske unije održati u junu.

Izvor: Kosovo Online/RSE