Medicinska sestra na ulazu u salu

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Kosova, infektolog Valbon Krasniqi rekao je da je moguće da će, ukoliko se trend pada novooboljelih od koronavirusa nastavi, ovog ljeta svadbena veselja na Kosovu biti dozvoljena, prenosi Gazeta Express.

Krasniqi je naveo da će odluku o tome donijeti Ministarstvo zdravlja na osnovu preporuka Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova.

"Od početka maja došlo je do smanjenja broja zaraženih, broj hospitalizovanih u sedam bolnica na Kosovu je 254, dok je 10 pacijenata u teškom stanju i nalaze se na liječenju u jedinicama intenzivne nege", rekao je Krasniqi.

Komora za ugostiteljstvo i turizam pripremila je priručnik o načinima na koja se svadbena veselja mogu održavati u vrijeme pandemije. Na osnovu priručnika, od sada će na ulazu u svadbenu salu biti angažovana medicinska sestra koja će kontrolisati temperaturu gostiju. Njena plata biće 30 eura, a za plaćanje će se pobrinuti vlasnici hala. Nova pravila predviđaju i služenje gostiju u rukavicama uz poštovanje distance.