Pronalaženje 1600 osoba

Moraju obje strane da se potrude i da pitanje nestalih vide kao humanitarno, a ne političko i da se otkriju lokacije.

"Nadam se da će Vlade u Prištini i Beogradu biti proaktivne u pronalaženju više od 1600 osoba, koje se i dalje vode kao nestale, izjavio je izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Blakaj, komentarišući skori nastavak dijaloga u Briselu i temu nestalih u ovim razgovorima.

“Institucije na Kosovu konstantno optužuju Beograd da je on odgovoran za zločine i da treba da otvori arhive, što je i tačno, ali s druge strane, jako retko ili skoro nikada Priština ne spominje srpske i druge nealbanske žrtve, za koje je ona direktno odgovorna", rekao je Blakaj u emisiji "Razgovor na RTK2".

"Moraju obje strane stvarno da se potrude i da ovo pitanje vide kao humanitarno, a ne političko i da se otkriju te lokacije. Nažalost, praksa drugih zemalja nam govori da skoro nigdje poslije tih ratova nije otkrivena sudbina svih nestalih, a vrlo vjerovatno će to biti i slučaj s Kosovom, ali bar veliki broj porodica, kada bi saznali o sudbini svojih najvoljenijih, to bi bio dobar rezultat“, poručio je Blakaj.