Reforme će se nastaviti

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore (MSP) Donika Gërvalla-Schwarz rekla je da je povlačenje politički imenovanih ambasadora samo korak ka reformama koje će sprovesti u diplomatskoj službi.

Gërvalla-Schwarz je na konferenciji za novinare izjavila da je predsjednica Vjosa Osmani juče odobrila uredbe za povlačenje političkih ambasadora.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore predložilo je predsjednici da odobri uredbe o povlačenju svih politički postavljenih ambasadora. Juče je predsjednica Osmani izdala uredbe, djelujući u skladu sa prijedlogom. Opoziv i povlačenje politički imenovanih ambasadora izvršeno je u duhu odobrenog vladinog programa, koji predviđa reformu diplomatske službe Republike Kosovo“, naglasila je ona, prenosi Ekonomia Online.

Gërvalla-Schwarz je rekla da će nastaviti sa drugim odlukama u vezi sa diplomatskom službom, pošto je najavila da će izbor novih ambasadora biti obavljen u narednim nedjeljama.

„Narednih nedjelja biće izabrani novi ambasadori, a reforme će se nastaviti. Reforma je zakasnila, ovo se ozbiljno priprema“, rekla je ona.

Ministarka se zahvalila svim političkim ambasadorima na poslu koji su uradili.

Imena 12 ambasadora koji su politički imenovani i za koje se očekuje da budu razriješeni dužnosti su:

1. Beke Cufaj - Njemačka
2. Nait Hasani - Albanija
3. Arber Vlahiu - Češka
4. Lirim Grejqevci - Holandija
5. Shpend Kalaba - Mađarska
6. Gezim Kasapoli - Hrvatska
7. Avni Kastrati - Slovenija
8. Gjergj Dedaj - Sjeverna Makedonija
9. Hajdin Abazi - Australija
10. Ylber Hisa - Crna Gora
11. Avni Arifi - Ujedinjeni Arapski Emirati
12. Amir Ahmeti - Katar