Tu nema privatnosti

Bivša ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vlora Çitaku, reagovala je nakon izvještavanja o seksualnim napadima posljednjih dana na Kosovu.

Çitaku je na Facebooku podjelila dva slučaja o seksualnom napadu na maloljetnicu u Mitrovici od strane dva muškarca i još jedan o seksualnom napadu na maloljetnicu od strane partnera njene majke.

Ona je istakla da treba objaviti imena počinilaca.

„Imena. Nema inicijala. Imena. Imena počinilaca treba objaviti. Tu nema privatnosti. Na primjer, u SAD su seksualni počinioci na javnoj listi i kad god se presele ili promjene mesto prebivališta, moraju o tome obavjestiti komšijske vlasti, a zajednica se obavjesti o mjestu njihovog prebivališta. Ovo je stvar od javnog interesa“, napisala je Çitaku.

Inače, kako piše Gazeta Express, danas su dvojica muškaraca seksualno silovali maloljetnicu u nenaseljenoj kući u Mitrovici.

Slučaj je potvrdila Regionalna policija u Mitrovici, gdje je saopštila da su dvojica osumnjičenih u ovom slučaju već uhapšeni.

Osumnjičeni su smješteni u policijski pritvor, dok je žrtva upućena na Institut za sudsku medicinu na ljekarski pregled.

Drugi slučaj se dogodio u Kosovu Polju, gdje je partner njene majke seksualno maltretirao petnaestogodišnju djevojčicu.

Izvori Gazete Express u policiji izjavili su da je osumnjičeni protiv svoje volje maloljetnicu dodirnuo i poljubio u obraz blizu njenih usana.