Dijalog pod 24-satnom prismotrom

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Pal Lekaj upozorava vladu da će po pitanju dijaloga sa Srbijom biti "pod prismotrom 24 sata i da AAK neće dopustiti bilo kakvu autonomiju i odvajanja dijela zemlje", prenosi Ekonomija onlajn.

Čak iako dobiju poziv, Lekaj kaže da Alijansa za budućnost Kosova neće učestvovati u dijalogu sa Srbijom, jer je zato zadužena vlada koja ima ovlašćenja po Ustavu, a upozorava Kurtija da bude oprezan kakve odluke donosi po tom pitanju.

"Što se tiče Kurtija, on je jedno govorio dok je bio u opoziciji, a drugo sada kad je na vlasti. Sada ispada da je dijalog prvi prioritet. Mi ćemo paziti šta preduzima i nećemo dozvoliti da donese odluke koje mogu imati negativan uticaj na Kosovo", kaže Lekaj.

"Imamo nezavisnost, AAK ne prihvata nijedan drugi kompromis osim da Kosovo bude priznato u postojećim granicama i da bude uzajamno priznato pravno i međunarodno prihvatljivo, ali ni na koji način nećemo ući u podjelu Kosova, autonomiju ili  bilo na koji način što je predstavljeno u "non-pejperima". Moramo biti oprezni, jer ako se formira Zajednica srpskih opština sa srpskom većinom i izvršnim ovlašćenjima, to će biti podjela koja će Kosovo učiniti nefunkcionalnim", smatra Lekaj.

On dodaje da "o ZSO ne bi trebalo ni razgovarati, već da se dijalog mora voditi ravnopravno, između dvije države".

On je kritikovao premijera Albina Kurtija i njegovu vladu da za gotovo 60 radnih dana nisu uspjeli obaviti nikakav posao kako bi građanima obezbjedili bolji život.

"Što se tiče programa vlade, mislim da on ni približno ne udovoljava zahtjevima građana, to je dobro napisan program, ali bez financijske podrške, bez analize, više je teoretski nego praktičan", smatra Lekaj.

Lekaj podsjeća da je Kurti u predizbornoj kampanji obećao da će minimalna plata biti 350 eura, "pa je smanjio na 250, a onda u svom govoru u Skupštini i na 200 eura".

"Ovo je više obmana za građane nego opipljiv program koji će uticati na razvoj zemlje", izričit je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online