Ministarstvo zdravlja na potezu

Na Kosovu već dvije decenije nema jedinstvene cijene lijekova, na snazi je administrativni propis koji ne predviđa objedinjavanje cijena, a iz Farmaceutske komore navode da građani na godišnjem nivou, kupuju lijekove za 10 miliona eura skuplje nego u regionu, piše Gazeta Express.

Predsjednik Farmaceutske komore Kosova Arianit Jakupi u razgovoru za Radio Kosovo rekao je da su od Ministarstva zdravlja zatražili da što pre primjeni pitanje regulisanja cijena lijekova, i očekuju pozitivne poteze aktuelnog ministra zdravlja.

„Nažalost, određivanje cena se i dalje vrši bez ikakvih propisa i bez uputstva za objedinjene cijene ljekova“, rekao je Jakupi i dodao da su dobili obećanja da će radna grupa uskoro početi da radi na Zakonu o cijeni lijekova na Kosovu, ali da će to potrajati.

Na Kosovu ima 1.200 licenciranih farmaceuta i 650 apoteka. Trenutno 10 odsto licenciranih farmaceuta radi u javnim institucijama, a ostatak u privatnim apotekama.

„U nedostatku propisa o unifikaciji cijena, lijekovi na Kosovu su najskuplji. To je velika prepreka i problem za farmaceute“, kaže apotekar Shkumbin Jusufi.

Svjetska zdravstvena organizacija pruža pomoć u razvoju politika u smislu smjernica koje objedinjuju cijenu lijekova, kako bi se smanjili troškovi pacijenata za kupovinu lijekova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express