Stručnjak za politička pitanja

Stručnjak za politička pitanja Shemsi Jashari ocjenjuje da program vlade na čijem je čelu Albin Kurti ne može da se realizuje „zbog činjenice da nije usredsređen sa glavnim problemima sa kojima se Kosovo suočava i nema rokove kada će se predložene stvari realizovati“, prenosi Ekonomija onlajn.

 Jashari je istakao da program Kurtijeve vlade „više liči na političku izjavu nego na program koji se može primjeniti“.

„Program vlade ’Kurti 2’ je program koji je najoštrije kritikovan, a u nekim slučajevima su oni koji su ga kritikovali bili u pravu. To je zato što se čini da program nije ostvariv i nije usredsređen na rješavanje ključnih potreba sa kojima se Kosovo sada suočava, kao što je pandemija koronavirusa i ekonomski oporavak“, rekao je Jashari.

Prema njegovim riječima „ovaj program nema akcioni plan, ne postoje rokovi kada će se određeni projekti sprovesti, nisu precizirane konkretne mjere kako se će sprovesti vakcinacija protiv koronavirusa, nisu precizirane mjere ekonomskog oporavka i zato više izgleda kao izjava, nego kao plan koji može da se sprovede“.

Jashari je, komentarišući prioritete premijera Kurtija, istakao da se iz programa vidi da je kosovsko-srpski dijalog glavni prioritet premijera.

„Iako smo imali izjave Kurtija da dijalog sa Srbijom nije prioritet i da je na 6. mjestu ovog programa, akcije koje preduzimaju, posjete Briselu, pa večere sa srpskim liderima, govore da je dijalog glavni prioritet. Do sada nismo videli ništa osim riječi, ali smo vidjeli konkretne obaveze u vezi sa dnevnim redom dijaloga i posjetama ove prirode koje pokazuju da gospodin Kurti mora da se povinuje zahtjevima za dijalog i već imamo datum kada će dijalog započeti“, kaže Jashari i dodaje da „Kurti polako shvata da se želja i prilika često ne podudaraju".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online