Direktor Narodnog muzeja Kosova Ajet Leci obratio se pismom Narodnom muzeju u Beogradu, Etnografskom muzeju u Beogradu i Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti sa zahtjevom da se Kosovu vrate artefakti koji se i dalje čuvaju u Srbiji, prenosi Ekonomija onlajn.

U saopštenju za javnost Ministarstva kulture, omladine i sporta se navodi da je zahtjev Nacionalnog muzeja Kosova kroz propratno pismo podržala ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz i ministar kulture Hajrula Çeku.

“U oba pisma se obrazlažu obaveza Srbije i relevantnih institucija da vrate ovu kolekciju na osnovu potpisanih sporazuma koji predviđaju privremeno izlaganje u Beogradu i njegovog povratka, UNESCO-ve konvencije o povratku kulturnog nasleđa u zemlju porijekla i Ahtisaarijev paket koji obavezuje Srbiju da na Kosovo vrati predmetnu kolekciju", kaže se u saopštenju.

 Iz Nacionalnog muzeja Kosova navode da su artifakati iz arheološke i etnografske zbirke Kosova uzeti sa Kosova krajem 1990-ih u svrhu privremene izložbe u Srbiji i sa obavezom da se vrate, ali da to nije učenjeno.

„Ukupan broj artefakata arheološke i etnografske zbirke Kosova koji se nepravedno čuvaju u Srbiji je 1247. Moraju se što prije vratiti u zemlju porijekla. Da bih ispunio ovu obavezu, predlažem osnivanje radne grupe sastavljene od predstavnika (zvaničnika) četiri muzeja: Narodnog muzeja Kosova, Etnografskog muzeja Kosova, Narodnog muzeja u Beogradu i Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i međunarodni stručnjaci muzeologije“, poručio je Leci.

On je naglasio da bi zadatak ove radne grupe bio da „izradi plan i nadgleda proces povratka svih artefakata na Kosovo“.



Pismo vlade Kosova i Nacionalnog muzeja srpskim vlastima


Propratno pismo Donike Gërvalle-Schwarz srpskim vlastima

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online