Tradicionalna večera

Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je sinoć priznanje nezavisnosti Kosova od strane pet zemalja Evropske unije, piše Koha.

Prije tradicionalne večere lidera Zapadnog Balkana, koju je u Briselu priredio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borell, Kurti je rekao da će priznavanje Kosova od strane zemalja koje ga nisu priznale, povesti Kosovo ka evropskim integracijama.

"Potvrdili smo interes i spremnost da napredujemo ka EU i istovremeno razgovarali sa prijateljima i kolegama ovdje u Briselu kako da nam pomognu u sprovođenju reformi u našim zemljama, a sa druge strane uvjeriti pet država članica da ne radimo priznajte, priznajte nezavisnost Kosova", rekao je Kurti.

Kurti je ponovio potrebu za liberalizacijom viznog režima za građane Kosova i naglasio je da je mladost Kosova jedina izolovana u Evropi.

"Kosovo je zemlja sa veoma talentovanim mladim ljudima koji vide EU kao priliku i da ovdje studiraju i rade, a zatim se vrate i daju doprinos svojoj zemlji. Potrebna nam je liberalizacija viza. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nema liberalizaciju viznog režima. Još uvijek imamo režim viza, što je najveća prepreka talentovanim mladim ljudima na Kosovu da studiraju i posluju. Prosječna starost na Kosovu je 30 godina i sa tako talentovanom omladinom toliko je štetno imati ovaj zid izolacije", rekao je Kurti.

Premijer Kosova je dodao da je zainteresovan za više ulaganja, kako bi se zaposlilo više mladih ljudi koji su, kako je rekao, sve više "primorani da migriraju".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore