Potvrda Ministarstva zdravlja

Građani Kosova koji su primili prvu dozu vakcine, počev od 8. juna biće vakcinisani i drugom dozom, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja, prenosi Gazeta Express.

Do juče je na Kosovu protiv kovid-19 prvom dozom vakcinisano 46.097 građana. Ministarstvo zdravlja napravilo je plan vakcinacije drugom dozom koja počinje 8. juna, kada se očekuje da Kosovo iz Covax sistema dobije još 100.620 AstraZeneka vakcina, a do kraja avgusta još 87.000 Pfizer vakcina.

Predsjednik Zdravstvene federacije Kosova Blerim Syla rekao je da vakcine koje će dobiti Kosovo nisu zasluge ni bivše vlade, niti trenutne vlade i dodao da će pripremiti tužbe, ako svi zdravstveni radnici ne budu vakcinisani drugom dozom vakcine.

"To su doze koje smo dobili od Covaxa i to nije zasluga ni Hotijeve ni Kurtijeve vlade, to je proces za siromašne zemlje. Ako se desi da ne prime drugu dozu Pfizer i AstraZeneka vakcine, pokrenuću tužbe za ugrožavanje zdravlja zdravstvenih radnika", rekao je Syla.

U međuvremenu, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Albena Reshitaj izjavila je da bi institucije trebalo što prije da postignu dogovor o nabavci vakcina.

"Hitno je potrebno da državne institucije naprave sporazum i država počne da nabavlja vakcine. Ove doze koje smo dobili nisu dovoljne da se izvrši kolektivna imunizacija stanovništva koja je preko potrebna. Svaki izgubljeni dan predstavlja rizik po zdravlje građana", rekla je Reshitaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express