Bivši ministar zdravlja

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da postoje sumnje kada je u pitanju smanjenje broja novozaraženih, testiranih i smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom, prenosi Reporteri.

Zemaj je rekao da se verifikacija vrši preko kriznih štabova i gradonačelnika koji su postavili neke dileme oko načina testiranja.

„Ne bih želeo da imam drugu pozadinu, bilo da se prijavljuju testovi, brojevi ili smrtni slučajevi. Od dolaska ove vlade, testovi za sunarodnike su zaustavljeni, oni su dozvoljeni za vladu. Postoje neka pitanja koja treba da ispitaju profesionalci kako ne bismo imali situaciju koja bi nas mogla dovesti u lošu situaciju. Ovo je povezano sa procesom vakcinacije. Još uvijek imamo mali broj građana koji su vakcinisani. Trend vakcinacije u drugim zemljama pokazatelj je da nešto nije u redu sa brojem infekcija“, rekao je Zemaj.

On je naglasio da su sve vakcine koje su do sada došle zapravo proizvod rada prethodne vlade.

„Ono što smo uradili je da smo preduzeli brze korake u odnosu na međunarodne partnere koji su se obavezali da vakcine daju drugim zemljama koje nisu dio SZO i Evropske unije. Kao pomoć od njih realizovali smo ugovore sa kompanijom Covax. Sve do sada, svaka vakcina koja je došla je proizvod prethodne Vlade, mi još uvijek nemamo ništa od ove vlade, da smo potpisali ugovor ili da smo kupili vakcine“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri