Kosovo operativna baza

Mediji su objavili imena trojice od sedmorice uhapšenih na Kosovu u operaciji zaplene 400 kilograma kokaina u Lipljanu, a prema pisanju Indeksonlinea iza rešetaka su se našli Izet Shaqiri, Evner Belegu i Bajram Maliqi, prenosi Gazeta Exspress.

Novinar Artan Hoxha ocijenjuje da se radi o zapleni velike količine droge čija je čistoća veoma velika. On je naglasio da trgovci drogom tako dobijaju mogućnost da, uz određene primese, na tržište izbace tri puta veću količinu droge.

“Ovaj kokain premašuje čistoću od 92 odsto, što je jedna od najviših čistoća kokaina. Ne bi bilo moguće da se ta količina tako plasira na tržište. Dakle, ako bi se zaplijenilo 400 kilograma takvog kokaina, tri puta više bi se plasiralo na tržište. Nažalost, već je dokazano da se teritorija Kosova pretvara u operativnu bazu kriminalnih grupa koje se bave trgovinom drogom“, rekao je Hoxha.

On dodaje da ova količina droge nije bila namjenjena tržištu Kosova ili Albanije, već se sumnja da je trebalo da bude isporučena na njemačko tržište.

Hoxha navodi da postoje grupe sa Kosova koje se bave trgovinom drogom i da je po njegovom mišljenju, ova droga trebala da stigne do Uroševca koji je, kako kaže, strateško mjesto na kojem se ukrštaju mnogi putevi.

"Od pakovanja u Brazilu, droga je namjenjena raznim organizacijama. U praksi kriminalne organizacije u početku uzimaju mnogo manje količine droge. Tako je i ova grupa u početku uzimala manje količine, a zatim su prešli na malo veće količine, da bi došli do količine koja je sada. To pokazuje da su se krijumčari droge uvjerili da je ovaj put bezbjedan“, rekao je Hoxha.