Akcija policije Kosova, Albanije i Italije

Glavni tužilac Aleksander Lumezi izjavio je na konferenciji za medije da je rezultat tajne istrage u cilju suzbijanja organizovanog kriminala, akcija koju je sprovelo Kosovsko tužilaštvo u saradnji sa Policijom Kosova, kolegama iz Albanije i Italije u kojoj je uhapšeno sedam osoba Kosova i zaplijenjeno 400 kilograma kokaina vrijednosti 20 miliona eura, prenosi Ekonomia Online.

Dodao je da je kokain zaplijenjen u Lipljanu i da je tom prilikom oduzeto i nekoliko automobila i drugih vozila.

"Tokom istrage korišćene su mjere tajnog nadgledanja i kretanja osumnjičenih iz Italije u našu zemlju“, rekao je Lumezi.

Poručio je svim kriminalnim grupama da će biti privedeni pravdi.

"Svim kriminalnim grupama šaljemo jasnu poruku da će se suočiti sa pravdom. Svijesni smo da se protiv njih ne može boriti jedna država. Sarađivali smo sa drugim zemljama znajući da je kriminal uperen protiv svih i uspjeli smo“, rekao je Lumezi i zahvalio se tužiocima i policiji Albanije i Italije.

Generalni direktor policije Sabedin Mehmeti rekao je da su zaplijenjen kokain pronašli u paketima u kojima se pakuje meso.

"Policija je 3. maja 2021. dobila vijest da će pošiljka iz luke Drač doći na Kosovo. U komunikaciji sa kolegama iz Italije pratili smo kretanje. Pošiljka je 15. maja stigla na Kosovo i policija je nastavila praćenje. Danas u 11 sati prilikom preuzimanja robe, koja je bila kamuflirana u paketima za meso, uhapsili smo sedam osumnjičenih, svi su građani Kosova. Policija i dalje traga za preostalim osumnjičenim osobama“, rekao je Mehmeti.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Albanije Arben Kraja rekao je da je efikasnost akcije bila na visini zadatka i pohvalio je saradnju kosovskih i italijanskih vlasti.

"Spremni smo da izađemo na kraj sa svima koji su uključeni u takve aktivnosti“, rekao je Kraja.

Predstavnik italijanskih vlasti Gabrielo Garieri rekao je da je ovo odličan primjer saradnje.

"Bilo je veoma važno znati odredište, odakle je roba došla i gdje će završiti. To je bio sjajan primjer saradnje“, rekao je Garieri.