Neprihvatiljivo!

Udruženje novinara Kosova saopštilo je da uvrede i pretnje, koje su na račun novinara Gezete express uputili službenica Direkcije za obrazovanje u Prištini Anita Xhabiri i njen suprug, predstavljaju kršenje slobode medija.

Kako navodi Gazeta express, u reakciji novinarskog udruženja se ističe da je uvredljiv govor, upućen dvojici novinara neprihvatljiv.

"Zabrinjavajuće je da su novinari i dalje žrtve uvreda i prijetnji javnih zvaničnika. Uvrede od strane opštinske zvaničnice i prijetnje njenog supruga novinarima su neprihvatljive i krše slobodu izražavanja i medija. Pozivamo zvaničnike da prepoznaju ulogu novinara u demokratskom društvu i ograde se od uvreda i prijetnji na njihov račun. Ukoliko smatraju da im je učinjena nepravda, pozivamo ih da se obrate nadležnim organima", kaže se u reakciji.

Xhabiri je u subotu je uputila uvredne na račun novinara koji je tražio izjavu povodom izvještaja o seksualnom zlostavljanju učenika prvog razreda.

"Da li znate koji je danas dan, zbog kog to slučaja iz novina zovete u subotu? Jeste li normalni? Budalo", riječi su kojima se Xhabiri obratila novinarki prema izvještaju Gazete express.

Nakon objavljivanja vijesti o nanetim uvredama, redakcija Gazete express je u subotu primila preteći telefonski poziv od supruga Anite Xhabiri, sa zahtjevom da se vijest ukloni uz prijetnju fizičkog obračunavanja sa novinarima.

"Uklonite vijest, prijaviću vas policiji, ako ne uklonite vijest, osim sa policijom imaćete posla lično sa mnom. Idem na policiju i dolazim da odmah riješimo slučaj", rekao je suprug Xhabiri, a preneli novinari Gazete express.

Slučaj je prijavljen policiji koja je sa novinarom obavila razgovor nakon čega je uhapsila osumnjičenog supruga Anite Xhabiri. Po nalogu tužioca on je pušten na slobodu a postupak će se nastaviti u redovnom procesu.

"Osumnjičeni kosovski muškarac uhapšen je nakon što je, prema izjavi kosovske muške žrtve koja je novinar telefonom pretio. Osumnjičeni je porekao da je uputio prijetnje žrtvi, uz napomenu da je zahtjevao brisanje vijesti. Državni tužilac je preporučio da se nakon razgovora osumnjičeni pusti iz pritvora i postupak nastavi u redovnom postupku", navodi se u saopštenju policije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express