Premijer pred poslanicima

Premijer Albin Kurti izjavio je danas u Skupštini Kosova da za 55 dana mandata nova Vlada Kosova uradila mnogo posla, koji će postaviti temelje napretka u naredne četiri godine, prenosi Koha.

Kurti je u obraćanju poslanicima rekao da su mjere donete u cilju sprečavanja koronavirusa imale efekta i da su bile uspješne.

"Kada smo došli u vladu, izradili smo plan koji je zaustavio rastući trend slučajeva koje smo nasljedili. Nakon 41 dan od stupanja na snagu, mogu vam reći da su mjere bile efikasne i zahvaljujući njima imamo potpuno drugačiju situaciju. U ovih 55 dana dosegli smo 75.000 vakcina do kraja ovog mjeseca imaćemo preko 100.000 vakcina. Vlada je zadužena za upravljanje pandemijom, a da je ne zanemari", rekao je Kurti.

On je istakao da na Kosovu trenutno postoji parlamentarna većina, Vlada i Predsjedništvo koji imaju usklađene stavove.

"Danas moramo proslaviti ovaj standard koji smo postigli zajedno. Program koji imamo odraz je obećanja, a ne samo kampanje. To je ono o čemu već dugo razgovaramo o izgradnji društva u kojem svako dobija ono što zaslužuje. Ulaganje u obrazovanje, tako da djeca budu spremna za nadmetanje na globalnom tržištu, naš je prioritet", dodao je Kurti.

Prema njegovim riječima, u planu je zapošljavanje 400 pedagoga i psihologa, koji će vršiti spoljne evaluacije škola, dok će tokom godine biti održana obuka za 500 nastavnika.

"Mi smo za besplatno javno obrazovanje. U javnim obrazovnim institucijama ukinućemo plaćanje semestra. Uložićemo u zdravlje. Naše su klinike dugo vremena bile viđene samo kao mjesto sastanka sa doktorom radi dobijanja recepta i liječenja negdje drugdje. Ovim programom ćemo povećati inspekciju i nadzor zapošljavanjem 30 zdravstvenih inspektora. Ispunićemo obećanje porodičnog ljekara za 2.000 stanovnika", rekao je Kurti, predstavljajući upravljački plan rada vlade u periodu od 2021. do 2025. godine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore