Kurtijevo obećanje 60%

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je na Kosovu do sada protiv koronavirusa vakcinisano 41.687 ljudi, što znači da je do sada vakcine primilo oko 2,3 odsto stanovništva, piše Gazeta Express.

Timovi za vakcinaciju u hali "1. oktobar" u Prištini i drugim jedinicama za vakcinaciju na Kosovu vakcinisali su juče 2.519 građana.

Međutim, Gazeta Exspress ukazuje da trenutni procenat vakcinacije građana nije približan obećanju koje je dao premijer Albin Kurti tokom predizborne kampanje.

Kurti je, tokom predstavljanja vladajućeg programa, rekao da će, u slučaju da Samoopredjeljenje dođe na vlast, vakcinisati 60 posto građana u toku godine.

Uprkos činjenici da država ima na raspolaganju samo oko 38.000 vakcina, Ministarstvo zdravlja pozvalo je na vakcinaciju građane u starosnoj grupi od 65 do 79 godina. U državnom registru, statistika kaže da Kosovo ima preko 130.000 građana ove kategorije.

Pored starijih osoba, ove doze vakcina, kako je navedeno u Državnom planu vakcinacije protiv Covida-19, omogućavaju i vakcinaciju nevakcinisanih zdravstvenih radnika, osoba sa hroničnim bolestima, nastavnika i snaga bezbjednosti.

Za razliku od malog procenta vakcinisanih na Kosovu, susjedna Albanija je mnogo bolja u ovom pogledu. Albanija, do sada od 2,8 miliona stanovnika, uspjela je da ih vakciniše više od 600.000.

UNICEF je objavio da će na Kosovo do kraja maja stići 100.620 doza antikovid vakcina iz Covax programa.