Česta promjena Upravnih odbora u javnim preduzećima produbljuje njihovu krizu i dodatno šteti ekonomiji, a razlozi za takva postupanja su političke prirode, ocjenjuju ekonomisti, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši ministar za ekonomski razvoj Valdrin Luka kaže da česta promjena Upravnih odbora dovodi ova javna preduzeća u ekonomsku krizu.

On je naglasio da su javna preduzeća oduvijek podložna političkim uticajima, ali je važno imati profesionalne ljude u tim odborima i eliminisati nepotizam.

"Što su češće promjene odbora, to je više nestabilnosti u preduzeću. Javna preduzeća su oduvijek bila podložna političkom uticaju na Upravne odbore, jer kao što znamo bilo je različitih zapošljavanja u javnim preduzećima. Zato je važno imati profesionalne odbore, a nepotizam eliminisati kao pojavu jer uništava preduzeća. U svakom preduzeću se pokazalo da je nepotizam glavni problem, a sada je posljednji trenutak jer su javna preduzeća imovina građana kojom upravlja vlada", naveo je on.

Prema riječima Luke, aktuelna vlada ima dovoljno glasova i kapacitet za vraćanje stabilnosti u javnim preduzećima.

Bivši ministar finansija Haki Shatri kaže da je u javnim preduzećima počinjena jedna vrsta zločina.

On navodi da se čak ni imenovanja na čelu odbora ne vrše poštujući profesionalizam, već samo da bi se zadovoljili ljudi iz stranke.

"Iskreno vam kažem da smo od kada je Kosovo preuzelo nadležnost za upravljanje javnim preduzećima počinili zločin nad njima. U vrijeme kada je Telekomom upravljao UNMIK, Telekom je ostvarivao 120 miliona eura dobiti godišnje“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online