Kako u patrijarhalnoj seoskoj sredini na Kosovu izgleda odrastanje albanske tinejdžerke koja pokušava da se izbori za vlastitu slobodu?

Kakva je svakodnevnica kosovskih Albanki koje su ostale bez muževa, a onda se našle na meti zluradih komentara zato imaju posao, voze automobil i rade druge stvari koje su u tradicionalnom shvatanju rezervisane za muškarce?

Poučene sopstvenim životnim iskustvom, odgovore na ova pitanja nude mlade rediteljke Norika Sefa i Blerta Basholli, koje su ove godine osvojile prestižne filmske nagrade u Evropi i Americi.

Sefin debitantski igrani film „U potrazi za Venerom" premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Roterdamu, gdje je osvojio specijalnu nagradu žirija.

Ostvarenje „Košnica" Blerte Basholli početkom godine postalo je prvi film u historiji čuvenog Sandens festivala koje se ovenčalo sa čak tri nagrade - nagrada žirija, najbolja režija i nagrada publike.

Ovaj film inspirisan je istinitom pričom o trnovitom putu Fahrije Hoti, osnivačici Kooperativa Kruša - jedne od najvećih priča o ženskom preduzetništvu na Kosovu.

Hoti za vrijeme rata ostala udovica, a onda je početkom dvehiljaditih, uprkos predrasudama da žene ne treba da rade, uspjela da okupi i zaposli stotinak žena iz sela Velika Kruša - poprišta masakra koji se dogodio 25. marta 1999. godine.

Pripremili: Jovana Georgievski i Stefan Veselinović
Izvor: BBC na srpskom