Vizna liberalizacija propuštena 2016.

Kosovo ne treba da se plaši da će odlazak kancelarke Angele Merkel promijeniti spoljnu politiku Njemačke, ko god da dođe u septembru nastaviće sa ovim stavom, izjavio je u emisiji na KTV ambasador Njemačke na Kosovu Jörn Rhode.

Dodao je da u njemačkoj spoljnoj politici, posljednjih 30 godina, postoji dosledan konsenzus.

"Svaka njemačka vlada ima jasne ciljeve u regionu, dobre susjedske odnose, evroatlanske integracije, ko god bude vladao poslije septembra nastaviće tim putem. To je u našem nacionalnom interesu, jer je stabilan region dobar za evropsku stabilnost i što prije uspješno završimo proces integracije, to bolje", rekao je Rhode.

Rhode je izjavio da je Kosovo 2016. godine "propustilo voz" za viznu liberalizaciju zbog neuspjele demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Potvrdio je da je liberalizacija viznog režima za Kosovo odložena, ali da Kosovo može da utiče na stavove skeptičnih država po tom pitanju, stavljajući na prvo mjesto vladavinu zakona i borbu protiv korupcije.

Dodao je da Njemačka pokušava da pomogne Kosovu da te države promjene stav po pitanju vizne liberalizacije.

"To vidim kao psihološki problem, jer sve ostale zemlje Zapadnog Balkana imaju liberalizaciju viznog režima. To pitanje je odloženo i mora se realizovati što je prije moguće", rekao je Rhode.