Nacionalni institut

Iako na Kosovu još uvijek nema dovoljnih količina antikovid vakcina za masovnu vakcinaciju građana, Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova poručuje da su vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, a koje su dostupne Kosovu, sigurne i efikasne.

U postu na zvaničnoj Facebook stranici, iz Instituta navode da je do sada na Kosovu prvom dozom vakcinisano 29.704 ljudi i da niko od njih nije prijavio ozbiljnije neželjene efekte nakon vakcinacije.

Iz Instituta poručuju da je vakcinacija najbolji, najjeftiniji i najefikasniji način zaštite od koronavirusa.

"Vakcine su jedna od najefikasnijih intervencija javnog zdravlja, čime se sprečava 2-3 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Vakcina pomaže vama i vašoj porodici da se zaštitite od koronavirusa. Vaša vakcinacija štiti druge u vašem okruženju, tako što ćete sprečiti širenje bolesti onima koji ne mogu da dobiju vakcinu", navode iz Nacionalnog insituta za javno zdravlje Kosova.

Oni naglašavaju da se vakcinacija odvija po Nacionalnom planu koji je usvojen i pozivaju građane da prate obavještenja i prijave se za vakcinaciju kada se za to budu stekli potrebni uslovi.

Izvor: Kosovo Online