Bez konkretnih mjera

Poslanik i član predsjedništva Demokratskog saveza Kosova (LDK) Besian Mustafa ocjenio je da upravljački program vlade na čelu sa Albinom Kurtijem, sadrži samo prazna obećanja, posebno kada je riječ o planiranim projektima za ekonomski oporavak, prenosi Ekonomija onlajn.

Mustafa je istakao i da je program za ekonomiju površan, jer ne sadrži konkretne mjere za prevazilaženje teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi Kosovo.

"Otvaranje privatnog sektora umnogome zavisi od procesa vakcinacije i zaštite građana od koronavirusa, ali recimo o tome u programu nema ni riječi. Isto tako, ekonomski oporavak treba da prati i izmjena zakonske regulative, što se, takođe ne nalazi u programu. Budžet Kosova nije takođe obrađen, što je veliki propust", rekao je Mustafa.

Istakao je i da Vlada nije najavila nijedan novi kapitalni projekat.

"Program je pun praznih obećanja, bez konkretnih i suštinskih ciljeva. Planirana su finansiranja mnogih projekata, bez pojašnjenja iz kojih fondova će to biti i sprovedeno. Jedino što je jasno jeste da će Vlada dodatno opteretiti građane Kosova povećanjem javnog duga, jer sam siguran da Razvojna banka neće pružiti podršku privatnom sektoru koji je nosilac naše ekonomje", rekao je Mustafa.

Još jedan propust, napominje, jeste i nedostatak plana za poboljšanje energetskog sektora.

"Program ne daje odgovor na to kako će se sprovoditi preko potrebne reforme u ovom sektoru. Ali, vidi se da će se sve opet biti na teret građana, jer nema ko drugi. Umjesto da ulažu u mladost, Vlada i Kurti im u zalog ostavljaju dugove", rekao je Mustafa.

Iz Demokratskog saveza Kosova su najavili i seriju konferencija za medije, na kojima će izneti svoje stavove o svakom sektoru koji je obrađen u programu Vlade.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online