Nije jasno definisan

Funkcionerka LDK i bivša ambasadorka Kosova u Italiji Alma Lama ocjenila je da upravljački program aktuelne vlade na čelu sa Albinom Kurtijem, iako sadrži osnovne principe, ipak nije jasno definisan, kao ni način na koji će biti sprovedeni svi zacrtani ciljevi, prenosi Gazeta metro.

Lama je istakla da u programu, zapravo nisu obrađena glavna pitanja u vezi sa spoljnom politikom, pa je tako program Vlade okarakterisala kao "fontanu želja".

"Način na koji je program napisan zbunjuje, a istovremeno nije baš profesionalno napisan. Definisani su neki osnovni principi, kao što su strateško partnerstvo sa NATO, EU, ali, nisam vidjela konkretne prijedloge kako će se odvijati reforme koje su programom predviđene", napomenula je Lama.

Posebnu primjedbu na program, Lama je imala u dijelu zadataka zacrtanih za Ministarstvo spoljnih poslova.

"Prva stvar koju Ministarstvo spoljnih poslova mora da uradi je da promjeni Zakon o spoljnoj službi kako bi se jasno razgraničilo ko su diplomate, a ko je samo dio administracije", rekla je Lama.

Dodala je i da mnogi problemi diplomatskih službi još uvijek nisu riješeni, posebno funkcionisanje tog sektora.

"Uočljive su mnoge greške, recimo, Kosovo je uspostaviljalo diplomatske odnose sa zemljama koje nas nisu priznale. Prvo bi trebalo uspostaviti diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju našu zemlju, a ne obrnuto", rekla je Lama gostujući na TV Klan Kosova.

Prema njenim rečima, fokus Vlade i MSP Kosova bi trebalo da bude članstvo u UN, ali i konačni sporazum sa Srbijom.

 Izvor: Gazeta Metro/ Kosovo online