Razočaranje građana biće veliko

Mada je Kurti tokom predizborne kampanje obećavao da neće biti porodičnog zapošljavanja, dešava se suprotno, prenosi Ekonomija onlajn.

Dolaskom Albina Kurtija na čelo izvršne vlasti Kosova, počelo je zapošljavanje članova porodice u vladinom kabinetu.

Članovi porodice i pristalice Samoopredjeljenja takođe su zaposleni u novom odboru Narodnog pozorišta Kosova.

Posljednji slučaj nepotizma dogodio se u Ministarstvu zdravlja u kojem se zaposlio sin ujaka Haxhia Avdylija.

Zbog svih ovih slučaja porodičnog zapošljavanje, Kurtijeva vlada podnosi velike kritike.

Politički analitičar Shkodran Ramadani kaže da je početak ove vlade izuzetno slab i naglašava da Kurti ne ispunjava svoja obećanja i da neguje nepotizam.

„To pokazuje dvije stvari. Prvo je da se ona glasna obećanja koja su u prošlosti dali Samoopredjeljenje i Albin Kurti ne ispunjavaju, pa imenovanja ne dobijaju samo oni koji to zaslužuju, već i oni iz plemena ili porodice. Oni gaje nepotizam. Start Vlade je izuzetno slab i ima naznake da će se kršenje obaveza nastaviti", rekao je Ramadani.

I analitičar Shemsi Jashari početak Kurtijeve vlade ne vidi nimalo pozitivno, čak naglašava da je "Kurti isti kao i njegovi prethodnici, nudeći posao za svoju familiju, rođake i partijske kolege".

Glavna kritika se odnosi na činjenicu da je Kurti primamio mlade da ga podrže obećanjem da će se sa vladom Samoopredjeljenja beskompromisno boriti protiv korupcije i okončati nepotizam, pa su mladi željeli da isprobaju „obećani raj“, objašnjava Jashari.

Jashari je još rekao za Gazeta Blic da je ovih dana Kurti negirao sam sebe kada je rekao da će vladati "čistih ruku", kao i da se treba podsjetiti njegove čuvene rečenice "Rođaci su za vjenčanja, a ne za vladu“ i zaključio da je "ponašanje u kojem dominira  nepotizam bilo loše u prethodnim vladama i da je loše i sada, jer će razočaranje biti veoma veliko poslije očekivanja koja je propagiralo Samoopredjeljenje".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online