Ne treba žuriti

Nekadašnji kosovski premijer, Ramush Haradinaj, potvrdio je sinoć da je u tajnosti pripremao dosije za podizanje tužbe protiv Srbije. Kurtiju poručujuje da ima "najbolje odrađen posao na stolu", ali i da ne žuri.

Sadašnji premijer, Albin Kurti, najavio je nedavno da je započet rad na pripremi tužbe za genocid protiv Srbije, a to je potom i potvrdio i u programu svoje Vlade.

"Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije koju ćemo da podnesemo Međunarodnom sudu pravde“, rekao je Kurti tokom predstavljanja programa Vlade.

U Prištini se od tada vodi debata o tome da li je ovakav potez ispravan, te da li bi Kosovo moglo da dobije slučaj, dok sa druge strane iz Beograda stižu kritike, ali i molba predsjednika Srbije da tako nešto ne čine.

Analitičari i političari u Prištini, sa druge strane, predlažu više solucija. Dok jedni navode da Kosovo ne može samo podići tužbu jer nije član UN-a i predlažu da to umjesto Kosova učini Albanija, drugi navode da bi idealna opcija bila da se dopuni Zakon o specijalnom sudu, te da time budu obuhvaćeni i "srpski zločini". Svi su saglasni oko jednog – za tako nešto je potrebna podrška Evropske unije i SAD-a.

I dok Kurti najavljuje da su započete pripreme, te da je planirano da se tužba podigne sljedeće godine, sinoć se oglasio nekadašnji kosovski premijer, Ramush Haradinaj, koji je potvrdio da je za vrijeme svog mandata već započeo pripreme u vezi sa ovakvom tužbom.

Haradinaj je sinoć kazao da je još u vrijeme dok je vršio funkciju premijera u tajnosti pripremao dosije zajedno sa poznatim stručnjacima, prenosi Gazeta Express.

"Kurtijeva Vlada ima najbolje moguće odrađen posao. Najbolji mogući posao na ovu temu urađen je pod mojim rukovodstvom. Na stolu se nalazi najveća materija najpoznatijih stručnjaka na svijetu iz svjetske ekspertize na kojem je vlada Haradinaja radila u tajnosti“, rekao je Haradinaj u izjavi za ATV.

Sa druge strane, kaže da ne treba žuriti i djelovati bez odobrenja "stručnjaka" - da bi Kosovo dobilo slučaj na sudu.

Precizira da Tužba protiv Srbije "nije cjenkanje“, te da bi trebalo da se pažljivo odabere trenutak za njeno podnošenje.

"Mora se odabrati određeni trenutak, moraju se dobiti garancije za takav korak, jer, ukoliko izgubite ovaj slučaj, napravili ste najveću štetu svom postojanju i molim vas da budete pažljivi povodom ovoga“, poručio je dalje Haradinaj, prenosi Gazeta Express.