Vakcinisaćemo se u Srbiji

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu kaže da je prema njegovim saznanjima, odluka aktuelnih kosovskih vlasti da ne kupuju nove količine vakcina, već da čekaju isporuke koje im slijede kroz donacije iz EU, prenosi Koha.

Haxhiu je podsjetio da je novoizabranom rukovodstvu Ministartsva zdravlja ranije ponudio pomoć u potpisivanju ugovora za kupovinu vakcina, ali je to, kako kaže, neko sa centralnog nivoa vlasti spriječio da se desi.

"Kabinet premijera smatra da nastavimo sa procesom nabavki vakcina samo kroz donacije, iako imamo poseban budžet za vakcine. Postoji vrsta zahtjeva da se ide samo u ovom obliku, a da se ne troši budžet. Ovo nije samo ozbiljno, već je zabrinjavajuće očekivati da se vakcine obezbjeđuju samo preko donacija, preko Covaxa ili donacija EU. Zbog toga će se naši građani vakcinisati u Srbiji", naveo je Haxhiu.

On se osvrnuo i na napade koje je na račun stranke kojoj pripada iznjela ministarka vanjskih poslova Donika Gërvalla.

Haxhiu kaže da je Gërvalla sa skupštinske govornice, umjesto odgovora o njenom izvještaju pred Savjetom bezbjednosti, iznjela niz optužbi na račun PDK.

"Nije odgovorila ni na jedno pitanje koje smo joj postavili, samo je upućivala optužbe praveći kvalifikacije i klasifikacije političkog subjekta ili političkih entiteta, rekavši da su oni korumpiraniji, a ovi manje. To je rekla sa pozicije ministra spoljnih poslova, našta sam ja reagovao, jer ona nije osoba koja ima odgovornost da kvalifikuje i klasifikuje političke subjekte. Ona je ministar spoljnih poslova, a ne tužilac", rekao je Haxhiu.

Prema njegovim riječima, borba protiv korupcije "ne vodi se uopštavanjem pojava i etiketiranjem političkih partija".

"Ako govorimo o PDK kao političkom entitetu, njegovi lideri su osnivači OVK, pobjednici na izborima 2007. godine i proglasili su nezavisnost. Lideri PDK su doprinijeli razvoju zemlje, povećanju plata i razvoju infrastrukture. Oni su nosioci borbe za slobodu i izgradnju države. Oni koji su na vlast došli s lažnim uzrocima i bore se protiv nepotizma i korupcije, ne mogu da prave kvalifikacije i klasifikacije", poručuje Haxhiu.

On je dodao da je kosovska šefica diplomatije besna na OVK i njenje vođe.

"Sva ta ogorčenost prema OVK i njenim liderima, uključujući ne samo aktere PDK, već i druge stranke, mora se razjasniti odakle dolazi ova ogorčenost prema učesnicima rata. Nismo imali njenu izjavu o hiljadama žrtava koje su se dogodile na Kosovu", zaključio je Haxhiu.