Evropska perspektiva

Za Njemačku je ključni prioritet da se osigura napredak u pružanju evropske perspektive državama Zapadnog Balkana, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poručio je u utorak premijeru Kosova Albinu Kurtiju kako je dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa presudan za evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

Maas je to rekao Kurtiju u telefonskom razgovoru, objavilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova na društvenoj mreži Twitter.

“Za Njemačku je ključni prioritet da se osigura napredak u pružanju evropske perspektive državama Zapadnog Balkana“, navode iz Ministarstva u Berlinu.

“Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz posredstvo Evropske unije, ostaje presudan za taj cilj.“

‘Zahuktavanju zajedničkih potencijala’

Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak su u Briselu razgovarali o snažnijem političkom angažiranju EU-a s partnerima na Zapadnom Balkanu, “zahuktavanju zajedničkih potencijala, partnerskom djelovanju u sučeljavanju sa svjetskim izazovima”.

U pripremnom dokumentu za ministarsko zasjedanje EU-a piše da će se razmatrati kako da se “oblikuje zajednička budućnost unutar EU-a kroz hitne i zajedničke akcije”, s ciljem da se ojača i saradnja na polju sigurnosti.

Ministri vanjskih poslova Unije će to dodatno razmotriti i kad u utorak budu zasjedali u formatu “Opći poslovi”, a šefovi država ili vlada trebaju u junu razgovarati kako odnose sa Zapadnim Balkanom ugraditi u strategijske prioritete EU-a.